Un altre partit més per a la col·lecció. Recital de Leo Messi per contribuir decisivament en la victòria del Barça a Cornellà-El Prat. Els gols de Luis Suárez (2) i Ivan Rakitic ho deixen tot igual en la cursa pel títol. El resultat del derbi difumina l’atreviment d'un l’Espanyol que ha pagat molt car els seus errors.

Falla Jurado

El derbi tenia tots els al·licients possibles. El Barça arribava amb la Lliga en joc i l’Espanyol, amb Europa. Però els objectius s’han igualat en una primera part de més intensitat que futbol. Les cartes estaven marcades. Els blaugrana volien la pilota. I els blanc-i-blaus córrer al contracop i aprofitar les errades.

El plantejament de Quique Sánchez Flores ha estat valent i arriscat. L’Espanyol ha decidit anar a buscar el Barça al seu camp per intentar posar-lo contra les cordes als primers minuts. La pressió ha sorgit efecte en un equip preparat a consciència per a l’ocasió. Amb l’estadi presentant una de les millors entrades de la temporada, l’Espanyol ha perdonat el Barça. Felipe Caicedo li ha regalat una pilota a José Manuel Jurado perquè aquest, sol davant Ter Stegen, creués massa el xut. Només s’havien jugat cinc minuts i el 0-0 ja era un resultat 'positiu' pel Barça.

La proposta atrevida de l’Espanyol comportava riscos. Jugar en cinquanta metres exposava la defensa i deixava molts espais. Uns espais que començaven a aprofitar jugadors com Leo Messi o Neymar. El guió de Quique estava clar: desgast físic inicial per buscar un gol i defensar el resultat. I ho ha aconseguit a mitges.

El Barça tenia la pilota però era incapaç de crear ocasions clares. Possessió estèril. La defensa de l’Espanyol, basada en la parella de centrals formada per David López i Diego Reyes, aguantava de peu tots els cops. I ho ha fet fins la mitja part. Els de Luis Enrique, amb un André Gomes molt encertat, han acabat inclinant el camp però sense encert en els metres finals.

Dos regals

L’Espanyol havia de buscar alternatives per no acabar morint per inèrcia. Però una errada monumental ha precipitat els esdeveniments. Jurado, amb una passada enrere, ha regalat la pilota a Luis Suárez perquè es quedés sol davant Diego López. I l’uruguaià ha tornat a demostrar que gairebé mai falla a dins l’àrea, posant fi a una sequera de cinc partits consecutius sense veure porteria. 0-1 amb 40 minuts per davant.

Quique ha mogut la banqueta buscant reactivar un equip que semblava anestesiat pel gol del Barça. Leo Baptistao i Hernán Pérez han entrat des de la banqueta per intentar trepitjar l’àrea de Ter Stegen. Però el Barça s’encomanava a Messi. I això són paraules majors. Despenjat de la banda, l’avui capità blaugrana intervenia en totes les possessions. Els companys el buscaven i l’Espanyol era incapaç de contenir-lo. Així ha arribat la sentència.

Messi ha rebut una pilota de Neymar a tres quarts de camp. I allà, en conducció, ha començat a eliminar rivals per entrar a l’àrea i donar-li el 0-2 a Ivan Rakitic. Cop definitiu al partit i a l’Espanyol. A més, en els minuts finals, Luis Suárez ha aprofitat un mal refús d'Aarón per fer més gran la ferida i allargar, una temporada més, l'Idil·li del Barça amb aquest estadi, on encara no coneix la derrota.