L’ÑBA no ha pogut amb l’NBA. La selecció espanyola ha claudicat davant d’Estats Units i ho ha fet mostrant la millor cara. Pau Gasol (23 punts i 8 rebots) no ha pogut evitar una derrota justa (76-82) però que posa en valor els èxits recents d’aquesta selecció.

Els Estats Units han sortit a dominar portant la iniciativa. Amb un parcial inicial de 2-7, els de Mike Krzyzewski han intentat marcar el ritme del partit des dels primers atacs. Un 2+1 de Pau Gasol, que ha jugat tot el partit amb una protecció al bessó dret, ha ensenyat el camí a Espanya per atacar les –poques– carències de l’equip nord-americà: robar per sortir al contracop.

Estats Units ha començat a tirar de repertori i de la mà de Kevin Durant i Kyrie Irving ha mitigat la reacció espanyola. Ricky Rubio, home clau en defensa però molt desencertat en atac, ha marxat a la banqueta amb dues faltes personals. El primer quart ha acabat amb un 17-26. Espanya seguia amb vida.

La lluita a les cistelles s’ha accentuat i allà el poder nord-americà és gairebé insultant. DeAndré Jordan i DeMarcus Cousins s’han inflat a agafar rebots. Sergio Scariolo ha protestat una decisió als àrbitres que li ha costat la primera tècnica del partit. Carmelo Anthony no l’ha aprofitat des dels tirs lliures però a Espanya se li ha fet un món atacar.

Willy Hernangómez ha estat l’home que ha mantingut viva l’esperança forçant faltes personals i anotant des de l’ampolla. Però quan els de Sergio Scariolo suaven per fer una passa, els Estats Units en feien tres sense despentinar-se. Klay Thompson ha estat un autèntic maldecap des de les cantonades. Un canoner que ha encadenat dos triples per fer pujar el 23-33.

Navarro al rescat

De la mà del capità del Barça, la selecció espanyola s’ha tornat a aixecar. Juan Carlos Navarro ha anotat i ha fet jugar un equip que ha començat a perdre el respecte als gegants nord-americans. Amb els àrbitres molt susceptibles davant qualsevol protesta, Durant s’ha carregat amb una altra tècnica i Navarro no ha fallat des de la línia de tir lliure (30-33).

Rudy ha anotat un triple però Carmelo ha contestat, a la següent jugada, amb la mateixa moneda. Seguia la lluita contra Estats Units i el marcador. El descans ha arribat després que Espanya fes un dels pitjors atacs en estàtic del partit, esgotant la possessió i quedant-se sense tir. El descans ha arribat amb 39-45.

Sostenidor Gasol

El segon període ha començat amb una de les jugades de la competició. Un tap en carrera de Carmelo Anthony sobre la safata de Ricky Rubio. Una vegada més, com en els últims 12 anys, Pau Gasol s’ha posat la selecció espanyola a sobre les espatlles.

Gasol és superior tècnicament a Jordan i Cousins, i Espanya ho ha aprofitat forçant les jugades individuals. En aquesta guerra, ha aparegut també Sergio Llull. El base del Reial Madrid ha clavat un triple per deixar el marcador en 48-53 a falta de cinc minuts pel final del tercer quart.

Irving és diferencial

Els Estats Units tenen tantes armes que es fa impossible contrarestar-les totes. I tots els jugadors tenen capacitat d’anotar des de gairebé qualsevol posició. Un sistema impossible de defensar. En aquest engranatge, Kyrie Irving ha estat la peça clau. Amb un moviment de pilota i una tècnic única, el vigent campió de l’NBA ha regalat assistències i punts.

Espanya veia la llum des de la línia de tres punts. Sergio Rodríguez primer i Pau Gasol després, han tornat a comprimir el marcador a falta de 2 minuts pel final del tercer quart (55-61). DeMarcus Cousins ha marxat expulsat després de cometre la cinquena falta però ha aparegut DeAndre amb dues esmaixades consecutives per tancar el tercer quart (57-66).

Final orgullós

10 minuts per intentar la més complicada de les escomeses: retallar-li nou punts a les superestrelles de l’NBA. El parcial inicial de 0-5 ha estat descoratjador i la rebel·lió de Navarro –amb cinc punts– l’ha sufocat, una altra vegada, Thompson des de la línia de tres.

La distància mai baixava dels nou punts i a Estats Units no li ha costat esforç anotar. Scariolo ha barrejat defenses zonals amb individuals per forçar l’errada dels passadors nord-americans i ha sorgit efecte. Els últims dos minuts s’han jugat amb 69-78 però els de Krzyzewski han encadenat rebots en tots els atacs a la cistella espanyola.

Les segones jugades han matat les esperances d’una Espanya que ha acabat el partit amb el cap ben alt, plantant cara a un equip invencible que ha esclafat tots els rivals fins el moment. El 76-82 final deixa en immillorable lloc a una selecció que ho ha intentat tot però ha claudicat al final.

Al matí de diumenge, aquesta generació optarà a una altra medalla en el partit pel tercer i quart lloc. Seria la tercera comptant les aconseguides als Jocs de Pequín (2008) i Londres (2012).