El bàsquet espanyol es penjarà una medalla. Ara només falta saber si serà de plata o d'or. La selecció dirigida per Lucas Mondelo ha aconseguit aquest vespre la classificació per a la final olímpica després de derrotar Sèrbia amb contundència (68-54).

El partit d'Espanya ha fregat la perfecció. Amb moltes ajudes en defensa, les espanyoles han obligat a Sèrbia a fer possessions llargues i a llençar des de posicions incòmodes. En atac també han estat colossals. Quatre noms sobresurten per sobre de la resta: Laura Nicholls (13 punts, 12 rebots i 3 taps), Astou Ndour (14), Silvia Domínguez (10) i Alba Torrens (14), la líder d'aquest equip que s'ha encarregat de sentenciar el partit a l'inici de l'últim quart.

Espanya espera ara rival a la final. Un contrincant que sortirà de l'altra semifinal, que enfrontarà els Estats Units amb França. Amb tot seguretat seran les nord-americanes qui passin de ronda i lluitin per fer més gran un palmarès que impressiona: 5 ors olímpics consecutius i 47 victòries seguides al torneig olímpic. A més, les espanyoles ja saben com se les gasta aquesta selecció dels Estats Units, ja que es van trobar a la fase de grups i van perdre per 40 punts de diferència, 103-63.

La selecció espanyola ha volgut dominar des de l'inici a Sèrbia. Una declaració d'intencions de les noies de Mondelo que ja guanyaven de vuit punts en els primers sis minuts i que han marxat al final del primer quart dominant per onze punts de diferència (20-9). Els primers deu minuts han estat una demostració de compromís de totes les jugadores, tancant el rebot i imposant-se a les dues cistelles.

L'aparició de la tiradora sèrbia Sasa Cado ha mantingut amb vida el partit. Amb els seus punts des del perímetre i de mitja distància (10) ha aconseguit endollar una selecció que semblava perduda. El rendiment de Cado explica en gran part l'ajustat marcador amb el que s'ha arribat al descans (33-28).

Cop d'efecte espanyol

No han paït bé l'aturada les jugadores sèrbies perquè en els primers minuts del tercer quart és on se'ls han escapat les opcions de lluitar per la medalla d'or. L'extraordinària defensa espanyola, liderada per Nocholls i Ndour, han permès obrir forat al marcador. Primer amb un parcial de 8-0 i després amb un triple de Silvia Domínguez, que ha fet pujar el 53-38 amb què s'ha arribat a l'inici del quart període.

Alba Torrens, gran figura d'aquest combinat espanyol, s'ha encarregat d'enfonsar qualsevol esperança de rebel·lió en la selecció balcànica. Amb el partit decidit, Espanya ha arribat a marxar de 19 punts a falta de dos minuts pel final. El marcador (68-54) reflecteix de manera fidel el que s'ha vist sobre el parquet olímpic.