El Barça ha superat còmodament el tràmit del Borussia Mönchengladbach gràcies al gol de Leo Messi i al hat-trick d'Arda Turan (4-0). Els de Luis Enrique tanquen la fase de classificació amb 15 punts i encadenen deu temporades passant a vuitens com a primers de grup.

Guanyar sensacions

L'equip necessitava retrobar-se. Rebia el Gladbach en un partit intranscendent pel resultat però important per redreçar la dinàmica després de sumar tres empats consecutius. Amb Andrés Iniesta de titular tot és més fàcil. El Barça ha recuperat clarividència i frescor, gràcies a una pressió alta basada en André Gomes, una de les sorpreses de la nit.

Messi tenia llibertat absoluta per dinamitzar el joc. La pissarra el situava enganxat a la banda dreta però s’ha mogut per on ha volgut. Les primeres aproximacions del Barça han arribat gràcies a sotmetre els alemanys a través de la pilota. L’equip, amb Iniesta i Denis Suárez ha recuperat el dinamisme que s’havia deixat pel camí.

Aleix Vidal tornava al lateral per aprofitar l’oportunitat i revertir la seva condició d’etern suplent. I ho ha aconseguit. El Camp Nou li ha agraït amb una sonora ovació el seu esforç en defensa i en atac s’ha associat sempre amb criteri, aprofitant els espais que deixava Messi. Un Messi que s’ha encarregat de fabricar el primer gol del partit.

En busca d’un nou rècord

La millor notícia és que el ‘10’ del Barça conserva intacta la fam de futbol. Avui, sense Luis Suárez ni Neymar, era l’única punxa del Trident. Però això no l’ha impedit brillar com ho acostuma a fer. Al minut 12 ha estat a punt d’encertar a rematar una centrada d’Arda Turan però a la següent jugada no ha perdonat. Una sí. Dues no.

Amb una conducció en diagonal que ja forma part de l’imaginar col·lectiu de l’aficionat culer, Messi ha detonat la defensa alemanya. Després de deixar enrere dos rivals en col·laboració amb André Gomes, l’argentí li ha posat una pilota a la carrera de Turan. El turc, al primer toc, li ha tornat la paret a Messi perquè fes l’1-0. Jugada de tiralínies per fer el desè gol en aquesta Champions, a només un del rècord de Cristiano Ronaldo en una fase de grups (11).

El Barça jugava al que volien Iniesta i Messi. I explotava els espais a les esquenes de la defensa del Gladbach. Creixia amb la pilota i deixava Jasper Cillessen, titular per donar-li descans a Ter Stegen, com un espectador més. Els alemanys es defensaven en vint metres i el Barça rondava el segon a base de combinacions a la frontal de l’àrea. Combinava joc en curt i en llarg per fer bascular una defensa que no trobava la solució per evitar les fuites d’aigua.

Arda superstar

Tot i donar-li l’assistència del primer gol a Messi, Arda es reservava per una segona part on ha destacat per sobre de tot i de tothom. El turc, més donat a crear que a rematar, s’ha vestit de ‘9’ tot i portar el ‘7’ per fer el seu primer hat-trick amb la samarreta del Barça.

El 2-0 ha arribat quan només s’havien jugat quatre minuts de la segona meitat. Després d’una centrada de Denis Suárez, Turan ha posat el cap per fer el segon gol del partit. El cop ha estat mortal per un Gladbach que ha dimitit del partit. La bandera blanca dels alemanys l’ha aprofitat Arda per destapar-se com a golejador. Amb una jugada calcada, ha fet el 3-0. Aleix Vidal ha aparegut des de segona línia per donar-li el gol mastegat amb una passada al cor de l’àrea gran.

Paco Alcácer ha recuperat part del somriure tot i que el gol li ha tornat a girar l’esquena. Un dia més. No ha estat encertat en el joc al primer toc i ha evidenciat una falta d’entesa preocupant amb Messi. Luis Enrique confia cegament en ell perquè no li nega els minuts però el jugador, a vegades, sembla superat per la situació. Els companys el busquen i ha estat decisiu en la jugada del quart gol, que ha regalat a Turan. Hi posa actitud i ganes però a un davanter del Barça se li ha d’exigir alguna cosa més.

Un Camp Nou generós

Amb el partit tancat, Luis Enrique ha pogut repartir minuts i dosificar Iniesta, que surt d’una lesió de genoll. El manxec ha deixat el camp i el braçalet al minut 60 i el Camp Nou l’ha acomiadat amb una ovació pel record. La majoria dels 67.157 espectadors que s’han acostat a l’estadi s’han posat dempeus per homenatjar una figura insubstituïble en el Barça actual. El tram final també ha servit per veure el debut del golejador del filial Marc Cardona a la Lliga de Campions.