302 gols en dues temporades i mitja. El trident s’ha donat un homenatge contra l’Athletic de Bilbao per despertar el Barça i classificar-lo pels quarts de final de la Copa del Rei (3-1). Luis Suárez, Neymar Jr i Leo Messi han fet els gols d’un partit on els blaugrana han sabut gestionar i jugar els moments de tensió.

Parla el Camp Nou

El partit arribava en un ambient enrarit per les polèmiques arbitrals. Amb Gerard Piqué en el punt de mira per les seves crítiques reiterades als àrbitres, el Barça buscava reivindicar-se després de perdre i empatar en aquest 2017. El club i Luis Enrique aposten per abaixar el cap i superar les errades amb futbol. Piqué, per aixecar la veu.

El Camp Nou només ha necessitat dotze minuts per deixar clar de quin costat està. Amb crits de ‘Tebas vete ya!’ i càntics a Piqué, l’afició està més per la labor de denunciar les injustícies. Gil Manzano, l’àrbitre d’avui, ha estat examinat amb lupa. Una sèrie d’errades en faltes sobre Messi i un fora de joc mal assenyalat en una jugada que ha acabat en gol han encès l’estadi. Fins i tot, han provocat els primers mocadors blancs.

L’Athletic desconnecta el Barça...

Ernesto Valverde ha tornat a demostrar personalitat i talent. L’entrenador de l’Athletic de Bilbao ha plantejat un partit sense tenir en compte el marge de l’anada. Una decisió valenta que ha aconseguit fondre els ploms del Barça en el primer tram.

Replegant-se per darrera de la línia de mitjos per no patir sense la pilota, els bilbaïns han pressionat la sortida blaugrana. Amb un marcatge individual, obligaven a Jasper Cillessen, una de les grans novetats, a jugar en llarg. El trident no apareixia i a Messi se l'aturava amb faltes.

Als de Luis Enrique els costava molt encadenar passades i encara més trenar jugades. El poc perill venia de jugades aïllades però el 0-0 impacientava a un Camp Nou que se li ha escapat algun xiulet cap a Rafinha, una altra cara nova. El partit i l’eliminatòria l’han encarrilat el trident.

...i Suárez el connecta

En una pilota que ha lluitat Leo Messi, el Barça s’ha posat per davant. Una passada en profunditat de Messi ha deixat Neymar enganxat a la línia de fons. El brasiler ha aixecat el cap per veure al segon pal la desmarcada de Luis Suárez. Amb una pilota bombejada, Suárez s’ha tornat a vestir de ‘9’ pur per convertir-se en golejador centenari i fer l’1-0 de voleia. Era el minut 35 i l’equip havia fet el més difícil. El trident dibuixava un nou escenari.

El gol de Suárez ha donat pas als millors minuts del Barça. Els dubtes s’han instal·lat en un Athletic a mig camí entre conservar i arriscar. Amb un Jordi Alba més participatiu que mai, l’equip ha trobat petroli a la banda esquerra amb Andrés Iniesta i Neymar. El descans no ha interferit en un Barça que ha conservat intactes les connexions.

La pilota corria molt més i això ho ha aprofitat Neymar per provocar un penal de llibre. L’entrada de d'Eneko Bóveda no admetia discussió ni protesta. La jugada l’ha aprofitat el mateix Neymar per fer el segon del partit i trencar així amb una sequera de gairebé tres mesos. El gol feia justícia amb el millor actiu de l’equip.

Messi al rescat

El 2-0 ho posava tot de cara però el partit amagava una trampa. Tres minuts després del gol de Neymar, l’Athletic ha fet el 2-1 en la primera aproximació a l’àrea de Cillessen. Una centrada passada d’Elustondo combinada amb una errada en el marcatge de Sergi Roberto han servit en safata el gol de cap d'Enric Saborit.

Al Barça li tocava tornar a remar després de tenir-ho a la butxaca. L’equip, de la mà de Messi, ha gestionat la situació de manera exemplar. Suárez ha fregat el tercer en dues ocasions fins que el mateix Messi ha ofert una altra lliçó, posant el seu geni al servei de l’equip i del futbol.

Una falta a la frontal de l’àrea sobre Suárez ha desencadenat la tempesta. Els flaixos del Camp Nou eren premonitoris. La pilota l’ha col·locat Neymar i Messi l’ha posat entre els tres pals. Enganyant Gorka Iraizoz i als més de 70.000 espectadors. Pel pal del porter, en una falta atípica, el Barça ha fet el 3-1.

Luis Enrique ha mogut la banqueta per tancar el partit i l’eliminatòria. El Barça ha tornat a mostrar la seva versió més pragmàtica per encomanar-se a l’actiu més fiable: el trident, que ja suma 302 gols de blaugrana.