Agustí Benedito i Benet (Barcelona, 1964) és empresari, excandidat a les eleccions del Barça del 2010 i 2016, i membre de les comissions esportiva i social entre 2003 i 2009. Sumant un total de 3.386 vots en les últimes eleccions per presidir el club blaugrana, va acabar sent la tercera força per darrere de Josep Maria Bartomeu i Joan Laporta. En les últimes hores ha anunciat la proposta d'una moció de censura a la directiva del Barça.

Agustí Benedito - Sergi Alcàzar

Per què ha anunciat ara la moció de censura?
La situació de gravetat institucional es produeix en els darrers dotze o tretze mesos. Específicament, quan al mes de juny passat se signa aquell pacte amb la Fiscalia que comporta aquesta posició tan delicada penalment amb la condemna acceptada d’un doble delicte fiscal fet perquè se salvessin Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu. Però és que ara recentment hem tingut l’altra notícia que és la detenció i l’ingrés de Rosell, que de nou et porta al perquè de la detenció i amb la vinculació entre el FIFA Gate, Qatar i el pagament de comissions. I tornem al pacte Qatar-Barça i tot el mal que ens ha fet aquesta aliança. Tot s’explica amb les relacions econòmiques de Rosell, Bartomeu i Javier Faus.

Més enllà de la moció de censura, hauria preferit la dimissió de la junta?
Per sobre de tot. Fa una setmana vaig demanar-los la dimissió immediata i fa un any amb aquell pacte vergonyant també. És evident que molts socis del Barça que estan d’acord que els responsables de la situació, amb els interessos creuats personals, no seran qui ens faran sortir. I per això els estatus del Barça habiliten aquest instrument difícil però que finalment comporta la dimissió de la junta.

Quins serien els timings?
S’ha de saber que els requisits, després de l’última reforma el 2013, és d’un 15% de la massa social del club i requereix unes 16.500 signatures a recollir en 14 dies hàbils. Per això hem pensat que l’única manera d’atacar-ho amb possibilitats és que prèviament a l’inici dels 14 dies ja tinguis uns quants milers de socis que estiguin esperant per signar.

Quants dies es trigarà a tenir aquesta massa social mínima?
No poden ser massa dies ni massa setmanes. Veurem com va el ritme d’adhesions i tan bon punt tingui una quantitat mínima que permeti pensar que el vot de censura és possible, activem, comencem i presento l’escrit al Barça.

Estic segur que serà en un termini curt de temps

Hauria de ser més d’hora que tard?
Crec que és bo que sigui com abans millor. Al final si la gent no té interès, no passa res, ho hem d’admetre. De fet, estic segur que serà en un termini curt de temps.

Com té previst fer per recollir les signatures?
Haurem de tenir punts de recollida de signatures, una capacitat logística important perquè tindrem milers de persones que esperen que els anem a recollir la signatura i obliga a una infraestructura concreta. Ho tindrem resolt.

Agusti Benedito - Sergi Alcàzar

Veu necessari el suport de Joan Laporta i Toni Freixa?
Com més suports tinguem millor, però hem de coincidir en un punt, la necessitat que aquesta junta directiva acabi dimitint. El suport de Laporta segur, perquè és el segon candidat més votat en les passades eleccions i va ser president del Barça durant set anys. I de Freixa, del Manifest Blaugrana i de tots els socis que siguin possibles.

Hagués estat millor fer l’anunci de la moció de censura juntament amb Laporta i Freixa?
Crec que sí. Tant a Laporta com a Freixa els vaig trucar abans de fer la convocatòria de premsa, els vaig informar i es van donar per assabentats. En cap moment vam parlar de res més. Però hauria estat una iniciativa que li hagués donat més impuls.

Hi ha gent que també és molt sensible pel barcelonisme i entén la situació

Creus que els últims fets judicials i els relacionats amb Qatar poden fer canviar de parer els votants de Bartomeu?
N'estic segur. Hi va haver gent que va acabar votant Bartomeu en l’últim moment i dubtant-ho perquè potser no volien que guanyés Laporta, per exemple. Hi ha gent que també és molt sensible pel barcelonisme i entén la situació.

Veu excessiu el 15% del suport dels socis per fer la moció de censura?
És veritat que està pensat per a totes les entitats esportives del país, és cosa de la llei catalana i potser el Barça és excepcional. Fa mal demanar que la llei faci una excepció en aquest cas, però aquest número tan important de socis és molt alt.

Creu que és viable l’èxit contra un president que va tenir un 54,63% del suport en les eleccions?
En les dues mocions de censura que es van fer (1998 a Josep Lluís Nuñez i 2008 a Joan Laporta) es van superar el 5%, que era el que es demanava i cap d’elles va superar els dos terços posteriors (66% com a requisits dels vots de la moció per aprovar-la). És un número tan alt, si aconsegueixes el 15%, que pots presumir i projectar que el suport electoral potser el doblaràs. La mateixa dificultat del requisit fa que, en cas d’aconseguir-se, és molt probable que acabis guanyant la votació.

Agustí Benedito - Sergi Alcàzar

Què en pensa de la sentència final de l’acció de responsabilitat?
Allò va ser un error gravíssim de la junta de Rosell, condicionar en aquella assemblea de compromissaris i de la manera que ho van fer perquè el vot final fos el que més els convenia. A partir d’aquí tot ha estat una errada darrera l’altra. Sóc contrari a exigir responsabilitats per resultats econòmics; una altra cosa és la mala gestió.

S’ha vist perjudicada la credibilitat de la junta de Bartomeu?
La junta de Bartomeu ja no té credibilitat. En aquests moments qualsevol cosa que puguin pensar ja no resta perquè la credibilitat està esgotada. Estem parlant d’uns nivells... he volgut explicar la transcendència de la decisió que van perdre el juny passat, de les conseqüències que té la detenció i l’ingrés de Rosell i tot el que anem sabent.

Què en pensa de la pau social?
Primer hem de pensar què vol dir la pau social. Sóc un defensor acèrrim dels ismes. Penso que és la manera com els culers tenim de viure el nostre barcelonisme i ho manifestem d’aquesta manera. Aquí ens sentim com a propi el club. Però tot fins a un extrem perquè els últims anys hem passat línies que han fet mal al Barça.

Com afecta el Barça l’empresonament de Rosell?
L’afecta moltíssim. És una de les raons que confirmen la pitjor crisi institucional del Barça. Estem obrint els informatius de tot el món amb la notícia que l’expresident del Barça és a la presó per un tema que afecta el Barça: Qatar. I ho portem al pit de la samarreta només pels interessos econòmics que hi han tingut Rosell, Bartomeu i Faus. Darrere aquest interès econòmic han posat en joc la imatge del Barça i això és imperdonable.

Amb Qatar no hi hauríem d’haver entrat mai

Com veu la vinculació actual del Barça i Qatar?
Amb Qatar no hi hauríem d’haver entrat mai. Però reitero que és difícil que això succeeixi quan ells hi tenen interessos econòmics. Des d’una òptica Barça, què hi hem guanyat amb Qatar? No res. Vincular-nos la nostra història, els nostres valors, la nostra presència al món al costat d’un règim com aquest que finança el terrorisme gihadista...

Bartomeu té alguna vinculació amb Qatar?
Bartomeu, Rosell i Faus fan el trident de Qatar. Tots tres tenen interessos econòmics amb Qatar. Les seves empreses tenen relació amb Qatar i crec que és una mala notícia per al Barça.

Com veuria que Bartomeu renunciés a la presidència?
A tots ells els veig còmplices. A la vida tu assumeixes la teva responsabilitat quan formes part d’un col·lectiu. Tots aquells que han estat a favor de continuar amb aquesta relació s’han de fer responsables. La moció de censura es demanarà per a tota la junta directiva.

El Barça ha volgut ser transparent enviant a la Policia Judicial de Barcelona els contractes.
D’exercici de transparència no n’han tingut. És de cara a la galeria. Qui pretén que quedi reflectit en un contracte alguna cosa irregular? Un pot ser lladre, però no és tonto del tot. No tinc clar que la relació s’acabi aquest 30 de juny i m’agradaria que m’ho confirmessin. No sé si segueixen amb Qatar Airways.

Agustí Benedito - Sergi Alcàzar

Què en pensa de la gestió econòmica d’aquesta junta?
És un desastre. Han estat capaços d’augmentar el cost de la plantilla del primer equip de futbol de 180 milions d’euros, al final del mandat de Laporta el 2010, i ara van per 500. Aquesta junta va entabanar tothom dient que faríem una inversió per a l’Espai Barça que havia de començar l’estiu del 2017 i encara és hora que sapiguem ni tan sols quan ha de començar.

Hi ha crisi esportiva?
Quan el Reial Madrid, el teu rival històric, guanya tres Champions fa molt mal i em sembla que es pot dir que l’actuació de l’equip les dues darreres temporades, com venim d’una excel·lència, sempre sortiràs perdent. Allò era molt difícil. Gràcies a Déu seguim tenint Leo Messi que és qui explica els resultats.

Jo no sóc massa de trident

Vostè és més del trident o dels migcampistes?
Jo no sóc massa de trident, perquè si parles de trident iguales a tres jugadors i jo crec que hi ha Messi i dos més. Però el Barça s’ha definit aquests darrers anys pel mig del camp. Ens ha donat la millor etapa de títols al Barça i la seva contribució a la selecció espanyola els ha donat dues Copes d’Europa i un Mundial. El joc de posició és molt important al Barça. I pel fet de perdre peces clau al mig del camp, potser per aquí ha arribat la davallada de joc.

I què en pensa del futbol base?
El model del Barça se sustentava precisament en què cada any et pujava gent formada amb una manera de fer del futbol base i tampoc existeix. La junta actual ha estat la responsable. Han anat deteriorant una herència que van rebre molt positiva i en el seu mandat li han anat baixant el nivell competitiu. És un recurs que necessitem, que ens defineix l’equip de futbol i ens defineix com a club.

El Barça es pot permetre l’any que ha fet el bàsquet?
On tenim segur una crisi esportiva és en la secció de bàsquet. És especialment xocant quan Albert Soler, un dels principals responsables del bàsquet, va justificar la marxa de Xavi Pascual i Chichi Creus, va voler parlar d’un canvi de model. La realitat és que tot plegat no tenia cap sentit.

Tenim un problema de disseny de seccions

Aquest any ha estat el segon sense títols europeus en seccions professionals.
Estem amb un problema de disseny de seccions, que no són capaços de fixar-s’hi amb prou intensitat i que no poden sortint-se’n. Nosaltres ens definim "Més que un club" en bona mesura amb les quatre seccions professionals i les altres no professionals.

Creu que els directius responsables de cada secció són els adients?
A les seccions hi ha d’haver gent que vingui de cada disciplina esportiva. És molt important entendre que cada disciplina té la seva lògica i la seva dinàmica.

I els problemes de la junta queden reflectits a totes les bases del club?
Han estat incapaços. Han fet un dèficit de gestió claríssim en el cas institucional, la política econòmica i també a l’esportiva.