Dos gols per posar el Barça per davant. Leo Messi ha tornat a ser principi i final del joc blaugrana en la victòria contra el València (4-2). L’equip suma tres punts treballats en el seu retorn al Camp Nou, jugant amb un més durant 45 minuts i manté intactes les distàncies amb el Reial Madrid. André Gomes, tot i sortir des de la banqueta, s’estrena com a golejador amb el Barça.

El 3-4-3 ja no es mou

Amb l’equip de la remuntada. Luis Enrique repetia l’onze que va aconseguir donar-li la volta a l’eliminatòria de vuitens de final de la Champions contra el PSG. L’aposta, pel 3-4-3, sembla definitiva. El sistema va reactivar l’equip quan semblava mort i aquest vespre, per setè partit consecutiu, ha tornat a ordenar-lo.

El València i el seu entrenador Voro, conscients del plantejament dels blaugrana, ho fiaven tot a explotar els espais a l’esquena de la defensa de tres, formada per Samuel Umtiti, Gerard Piqué i Javier Mascherano. Amb les línies juntes, els valencians s’estiraven al contracop. La seva idea es basava en pressionar la sortida de pilota del Barça amb una marcatge individual i defensar quan els blaugrana encadenaven tres passades amb sentit.

Joao Cancelo, conduint en velocitat, ha posat les cartes sobre la taula. El Barça tremolava quan havia de córrer cap enrere i el València trobava els espais per exigir-lo. Els blaugrana, apostant més que mai al joc directe, també trobaven petroli. L’equip semblava tenir consignes clares d’aprofitar l’esquena de la parella de centrals Eliaquim Mangala i Ezequiel Garay. I Luis Suárez ha estat el gran beneficiat. L’uruguaià tenia marge per fabricar-se tot sol les ocasions i així ha arribat el primer avís, amb un xut de Leo Messi que ha salvat Fabián Orellana sobre la mateixa línia.

Enemics de l’estratègia

Un mal refús de Piqué ha obligat a Ter Stegen a lluir-se. El porter alemany ha reaccionat enviant a córner el xut del jove Carlos Soler. La jugada, però, ha estat el preludi del gol. El llançament de córner ha trobat el cap de Mangala. El defensa del València ha superat Ivan Rakitic per fer el 0-1 amb una rematada impecable. El Barça tenia la Lliga perduda i encaixava el quart gol consecutiu a pilota aturada.

Un gol que ha anestesiat a l’equip durant uns minuts però Neymar s’ha encarregat de reactivar-lo amb una jugada que no s’entrena. El brasiler ha estat més llest que ningú posant en joc un servei de banda per agafar la defensa del València desprevinguda. La pilota de Neymar l’ha aprofitat Suárez per entrar a l’àrea i fer l’empat amb un xut creuat.

El Barça recuperava les constants vitals i es despertava gràcies a Suárez. L’uruguaià ha tornat a demostrar una voracitat impròpia, lluitant i protestant cada jugada. Uns intangibles que el fan únic per l’equip. Ell mateix s’ha encarregat de forçar el desempat aprofitant una pilotada llarga. Suárez li ha guanyat la jugada a Mangala i aquest li ha fet penal quan estava a punt d’encarar Alves. Penal i expulsió. A Leo Messi no li ha tremolat el peu davant d’un especialista com Alves i ha fet el 2-1 amb un xut potent pel mig. Era el minut 44 i el cop moral semblava difícil de superar.

El València ha tingut reacció d’equip gran. Abans del descans, explotant el contracop, ha vist recompensat el seu atreviment. Gayá ha habilitat Munir, que tornava a ‘casa’ i jugava de ‘9’, per tornar a empatar.

Un partit molt llarg

El València havia de defensar el punt amb 10 jugadors durant tota la segona part. Una gesta pràcticament impossible. Voro ha fet un canvi per reordenar l’equip però no ha donat resultat. Els valencians no han sabut conviure amb l’escenari i han claudicat als set minuts. L’empenta del Barça i l’encert de Messi han ensorrat el mur. Mascherano ha convertit un mal refús en una assistència de gol. I és que el ‘10’ ha transformat la seva passada en el seu segon gol del partit. 3-2.

El partit semblava encaminat a una golejada. Al València se li feia un món arribar a la porteria de Ter Stegen i el Barça monopolitzava la possessió de la pilota. Amb un més, els blaugrana s’han sentit molt superiors. Tot i això, no han pogut transformar la superioritat en gols. La falta d’encert en els últims metres ha fet que el partit arribés viu al tram final. Luis Enrique ha mogut la banqueta buscant assegurar els tres punts. Sergi Roberto, ovacionat pel gol davant del PSG, ha substituït Rakitic i André Gomes, tímidament xiulat, ha entrat per Rafinha.

Els últims minuts han servit perquè Messi deixés una altra jugada maradoniana pel record i forcés de manera descarada la cinquena targeta groga, per complir sanció contra el Granada i arribar ‘net’ al partit contra el Sevilla. A més, Neymar ha demostrat que segueix pletòric. Una conducció des de camp propi en el minut 89 ha acabat en una passada de la mort cap a André Gomes perquè sentenciés el partit amb el seu primer gol amb el Barça.