El FC Barcelona ha presentat al món el seu últim projecte: el Barça Innovation Hub. La intenció d'aquest nou repte és ser el centre de coneixement i innovació número 1 del món de la indústria de l'esport.

Jordi Monés, comissionat del Barça Innovation Hub, ha manifestat en la presentació que "som un club únic" i per això el club segueix projectant-se amb reptes per al futur. La idea principal és crear una nova manera de veure, d'entendre i concebre l'esport amb el coneixement com a base de totes les idees.

L'Innovation Hub és la manera de gestionar, crear i compartir totes les dades que el Barça ha anat generant els últims anys. Més enllà del futbol, és la intenció de compartir tot el que s'ha après de les matèries vinculades amb l'esport. Empreses, institucions, universitats o centres d'alt rendiment, entre molts d'altres sectors estaran relacionats amb un projecte molt ambiciós.

El lema que "el Barça és més que un club" comporta noves dimensions per on es vol explorar. "Volem ser diferents i fer coses diferents d'altres clubs", ha declarat el president Josep Maria Bartomeu en l'obertura de l'acte de presentació. Sempre hi ha hagut un compromís social que ara es vol evolucionar i encaminar cap a "transformar el món".

Jordi Monés Bartomeu Barça Innovation Hub Sergi Alcàzar

Construir el futur

El Barça vol ajudar amb el benefici del projecte a tota la societat. També amb el principal suport dels socis, l'entitat ha mostrat el seu projecte més innovador i trencador. La manera de compartir el coneixement estarà dins de quatre fases d'acció tal com ha explicat Monés: l'intercanvi d'idees amb experts de tot el món, la recerca aplicada dels projectes, la divulgació del coneixement per finalment arribar a una innovació en forma de productes, serveis i experiències que serveixin al Barça, als clubs d'arreu i també en altres sectors.

El nou objectiu és convertir tot el que el Barça disposa en un laboratori on es testaran noves idees i projectes. També amb uns objectius principals de mantenir l’excel·lència esportiva i el lideratge de l'actual Barça, intentar sobrepassar els límits del coneixement, compartir-ho en benefici dels futurs professionals i construir el futur de la indústria de l'esport.

Crear un ecosistema únic

L'Innovation Hub vol arribar a "optimitzar les capacitats de l'ésser humà" i així millor també el món de l'esport. Si 'la manera com s'entrena és la manera com es juga', tot té relació perquè si es troben el millor rendiment possible en els entrenaments, es trobaran la millor manera de jugar.

Tot forma part d'un ecosistema que es retroalimenta. La recerca serà un dels temes més importants. L'evolució ha d'anar lligada a un entorn de coneixement que porti a l'esportista a l’excel·lència. Un exemple són els 215 aparells que mesuren dades dels futbolistes en cada entrenament.

Barça Innovation Hub Sergi Alcàzar

Es vol ser transparent i obert per a una col·laboració amb altres marques, universitats, centres de recerca, startups, emprenedors, estudiants, esportistes, inversors i visionaris d’arreu del món. La unió entre el coneixement és la millor manera de créixer.

El resultat final seran nous productes i serveis que podrà utilitzar tothom, amb especial atenció per als esportistes. D'aquesta manera també es vol compartir tot el que el Barça ha après els últims anys.

Innovació esportiva

Mirant cap al futur, el club pretén ser el club número 1 en totes les disciplines. Tot neix d'una necessitat que el club vol aprofitar per traslladar-ho als resultats dels seus equips professionals. S'ha de competir amb els millors i arribar a l'excel·lència per aconseguir els reptes i objectius marcats any rere any.

Tot plegat anirà encaminat en un projecte que es repartirà en cinc àrees de progrés. S'estudiaran els esports d'equip i totes les seves disciplines per tal de millorar la comprensió del joc. Un estudi a part serà el del rendiment de l'esportista, millorant les tècniques i els mètodes. També s'inclourà la innovació dels serveis mèdics i de nutrició, la tecnologia en termes de big data i performance tracking, per acabar amb les ciències socials en relació a tots aquells aspectes que estan vinculats amb l'esport d'alt rendiment.