Serà el partit de la cara o la creu, del millor o del pitjor, d'anar tots junts o desunir-se, el dia de capgirar l'eliminatòria o el de l'adéu a la Copa del Rei. El Barça es juga el ser o no ser al proper sorteig de la competició copera contra l'Athletic Club al partit de tornada dels vuitens de final al Camp Nou (21.15h). Dos mals resultats per començar l'any, crítiques contra els àrbitres i l'obligació de respondre, cosa que fora el camp no està permès.

Si el club, els directius i l'entrenador desaproven les reaccions naturals a la polèmica arbitral d'un líder del vestidor com és Gerard Piqué, no ajuda gens a que la dinàmica sigui positiva. La crítica contra l'estament arbitral ha deixat la divisió al Barça sobre si alçar la veu o seguir callats.

Després de la derrota la setmana passada a San Mamés per 2-1, les sensacions del barcelonisme es van posar en alerta. Amb l'empat contra el Vila-real d'aquest cap de setmana totes les alarmes ja han saltat. La victòria ho solucionarà tot i és l'única opció pels de Luis Enrique. L'Athletic tornarà a competir contra el Barça, però queden noranta minuts d'infart.

La maquinària blaugrana ha de funcionar

Els dos últims resultats al Camp Nou donarien el Barça guanyador en l'eliminatòria. El 6-0 i el 3-1 de la temporada passada podrien valer-li als de Luis Enrique per ser part del sorteig dels quarts de la Copa d'enguany. Seran noranta minuts de futbol en estat pur entre dos conjunts molt fidels a les seves tradicions.

Luis Enrique vol veure el Barça més Barça. Possessió, domini, controlar les transicions defensives i, sobretot, ser efectiu en les ocasions. Si es compleixen tots els requisits bàsics, el club blaugrana hauria d'acabar el dia somrient. I si a tot això acompanyen els futbolistes, tot millorarà.

A dia d'avui el Barça és l'equip de Leo Messi. El problema és que només l'argentí subjecta un equip que està en caiguda. Ni Luis Suárez sense olfacte golejador, ni Neymar en una versió molt desmillorada, han pogut acompanyar el seu gran soci per tornar a demostrar que el millor trident de la història poden ser ells. Ara hauran de tornar a fer rutllar la maquinària i donar un cop de puny sobre la taula per revertir la complicada situació actual de resultats.

Opcions de derrocar el rei

Ernesto Valverde, Aduriz i Iñaki Williams ja van sorprendre el Barça en el partit d'anada. La pressió alta, la sortida al contracop i la gran efectivitat van donar un marge a l'Athletic que encara deixa la porta oberta a la sorpresa. Si el Barça és el favorit, l'Athletic és el millor candidat per derrocar al vigent campió. La competició copera és territori de catalans i també de bascos.

La victòria parcial de l'Athletic encara dóna confiança als seus aficionats i l'esperança no acabarà fins que l'àrbitre xiuli el final del partit. Seran noranta minuts d'esforç màxim i, com ja ens té habituat l'Athletic, de lluita total. Serà també una duríssima batalla, la més complicada d'aquesta temporada pels dos clubs, amb el premi de seguir vius a la Copa del Rei.