Ja és oficial. Els atletes russos es queden fora dels jocs de Rio. El Tribunal Arbitral de l'Esport (TAS) ha desestimat per unanimitat la sol·licitud que 68 atletes russos van presentar sobre la seva exclusió per part de la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) pel dopatge d'Estat

Així ho ha anunciat el TAS a través d'un comunicat al seu web, en què es pot llegir que acaten la decisió que l'Associació Internacional de Federacions d'Atletisme (IAAF) va prendre el 13 de novembre del 2015, quan va suspendre la Federació Russa d'Atletisme (RUSAF) de formar part de l'associació. L'IAAF va ratificar aquesta suspensió el 26 de novembre i el 17 de juny d'aquest any, quan va deixar la porta oberta als competidors que estan nets i queda a l'espera la decisió del Comitè Olímpic Internacional (COI).

D'acord amb l'article 22 de les normes de l'IAAF, els atletes que són d'un estat suspès per l'IAAF no són aptes per a les competicions que estan sota el paraigües d'aquest organisme, i la RUSAF està suspesa actualment. Aquestes competicions inclouen els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016. 

Ara bé, el TAS explica que no té les competències per determinar "si COI té dret a acceptar o rebutjar l'entrada dels atletes siguin representants de la Federació Russa o atletes neutrals". Aquesta decisió deixa fora de joc atletes tan destacats com la pertiguista Yelena Isinbayera o el corredor de tanques Sergei Shubenkov.

L'AMA vol tota Rússia fora

L'Agència Mundial Antidopatge (AMA) -que va ser la primera a acusar Rússia del dopatge d'estat- ha fet una crida a impedir la participació dels russos a totes les competicions internacionals fins que no canviïn en això, inclosos els Jocs de Rio, perquè "els descobriments de l'informe mostren un atac xocant i sense precedents a la integritat de l'esport i dels Jocs Olímpics". 

És precisament on entra en joc la figura del COI que, com ha assegurat el seu president, Thomas Bach, "no dubtarà en aplicar les sancions més dures disponibles", tot i que no anunciarà el veredicte fins aquest cap de setmana.

Fabricar guanyadors...

El dopatge d'estat ha deixat Rússia fora de joc. Ja el 2014, un documental alemany revelava com Rússia fabricava guanyadors a través del dopatge. Això va ser l'espurna que va encendre la flama perquè llavors l'excap del laboratori antidopatge rus, Grigori Rodtchenkov, va afirmar que almenys 15 medallistes olímpics s'havien beneficiat d'aquest programa durant els Jocs d'Hivern de Sochi del 2014. 

L'informe de la investigació, a més, explica com "el laboratori de Moscou va operar per a la protecció dels atletes russos dopats amb un sistema promogut per l'Estat", que el descriuen com a "Metodologia per a la Desaparició de Positius". Un exemple d'això és que al final dels campionats del món, el laboratori rus "va apartar mostres amb resultats positius, els va treure els taps i els va reemplaçar per orina bruta" abans que fossin enviades al laboratori que les havia d'analitzar.

Però la majora d'aquestes mostres d'orina ni tan sols coincidien amb la identitat dels atletes i, a més, el seu anàlisi revelava que se n'havia extret el tap.

...amb còctels d'esteroides

I és que el propi Rodtchenkov va confessar que ell mateix havia fabricat un còctel amb tres esteroides dissolts amb whisky per als homes i en Martini per a les dones, concretament un mil·ligram per cada mil·lilitre d'alcohol. Aquests esteroides, de ràpida absorció, ajudaven els esportistes a recuperar-se i reduïen el temps de detecció dels controls antidopatge.

Però la cosa no acaba aquí. Els mateixos esportistes portaven a sobre llaunes de refresc i biberons amb orina neta que la intercanviaven amb l'orina alterada pels esteroides.

Casualment -o no-, després que Rodtchenkov confesés, el febrer d'aquest any van trobar morts dos exagents antidopatge russos. Un per causes desconegudes i l'altre per un suposat atac de cor.