El director d'estudis financers de la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas), Santiago Carbó, ha assegurat aquest dilluns que la sortida de dipòsits a Catalunya, després de la incertesa política viscuda a Catalunya, mai va posar en risc el sistema financer espanyol. "Les tensions de liquiditat mai van posar en risc el sistema financer espanyol, primer perquè l'import no va ser tan elevat i també perquè es va tractar d'institucions amb alts nivells de solvència", ha explicat. 

En qualsevol cas, l'economista considera que la sortida de dipòsits "ja s'ha estabilitzat" i ha defensat que, després d'una profunda reestructuració, el sistema bancari espanyol és "molt més solvent" que cinc anys enrere. Qüestionat pel trasllat de la seu social de CaixaBank i Sabadell fora de Catalunya, Carbó ha atribuït el moviment al fet que ambdues entitats van voler assegurar el seu accés a les línies de liquiditat del Banc Central Europeu (BCE) i garantir així la confiança dels seus clients. En aquesta línia, ha recordat que el sector financer és "particularment sensible" davant una falta de confiança, fins i tot quan es tracta d'un tema "absolutament diferent" al negoci bancari.

Inversors internacionals

D'altra banda, els que sí que han tingut dubtes reals han estat els inversors internacionals. "Hi ha hagut soroll entre inversors, no per un doble marc legal, sinó per la incomoditat que podria ocasionar que hi hagués dues oficines intentant recaptar impostos", ha sostingut Carbó. 

En aquest context ha fet èmfasi en el temps que es necessitarà per recuperar la confiança dels inversors, atès que ha costat molt construir-la. A més, ha advertit que el creixement de l'economia espanyola es veurà afectat per la crisi a Catalunya, regió que suposa el 20% del PIB. "En el conjunt del país es notarà menys, però evidentment sí que es notarà", ha conclòs.