Tal dia com avui de l'any 1910, fa 107 anys, naixia a Girona Jaume Vicens Vives, historiador, escriptor, catedràtic, editor i una de les figures senyeres de la intel·lectualitat catalana del segle XX. Vicens Vives va excel·lir en l'estudi i en la investigació de la història de Catalunya i de la Corona d'Aragó del període final de l'Edat Mitjana (centúries del 1400 i del 1500), que marca la decadència del Principat contraposada a la plenitud del País Valencià. En el decurs de la seva carrera, va introduir mecanismes renovadors que transformarien la investigació historiogràfica, i la portarien del terreny vocacional al camp professional.

El pensament i l’anàlisi de la història de Vicens Vives van influir, d'una manera decisiva, en la generació de joves polítics d'ideologia liberal que, des de la clandestinitat que imposava la dictadura franquista, imaginaven la recuperació de les llibertats i de l'autogovern de Catalunya. Pujol, Trias Fargas i Roca van dibuixar una relació Catalunya-Espanya -l’autonomisme- sobre les tesis de Vicens Vives. En l'estudi de la història moderna de Catalunya (centúries del 1600 i del 1700), Vicens Vives sostenia que els Borbons, si bé per una banda havien destruït l'edifici polític català, per una altra banda havien impulsat la recuperació econòmica obrint els mercats peninsulars a la producció catalana.

El mite Catalunya, locomotora d'Espanya, però, s'ha ensorrat com un gegant de peus de fang. La historiografia contemporània ha posat de relleu que, després de la conquesta borbònica francoespanyola, Catalunya trigaria dècades a recuperar els nivells econòmics anteriors a la guerra. Els mercats tradicionals catalans -Països Baixos, Anglaterra, Portugal- es van perdre per sempre i l'economia catalana va haver de fer un esforç titànic per reorientar producció i mercats. El pretès proteccionisme va ser una forma de dominació: una maniobra que tenia l'objectiu de limitar la producció catalana a l'àmbit estricte dels mercats peninsulars i convertir Espanya en el client únic i imprescindible de Catalunya.