Tal dia com avui, fa 119 anys, va néixer a Barcelona Josep Trueta. Malgrat la seva inclinació inicial cap al món artístic va acabar seguint la tradició familiar -el seu pare era metge al barri del Poble Nou- i va consagrar la vida a la investigació mèdica. Especialment a la investigació de les infeccions derivades de les ferides de guerra que causaven la mort. Inicialment ho va fer des de la seva càtedra a la Universitat Autònoma de Barcelona. Posteriorment -després de la Guerra Civil del 36- es va exiliar i va continuar les investigacions des de la seva càtedra d'Oxford (Anglaterra).

Trueta va investigar l'origen i les conseqüències de la gangrena, causant de la mort del 20% dels ferits de guerra. I va descobrir que la infecció externa es propagava per l'interior de l'organisme, fins a provocar una fallada renal que era l'autèntica causant de la mort. El 1934 presentà un mètode -aplicat amb èxit durant els bombardeigs sobre Barcelona del 1937- que consistia en l'extirpació dels teixits danyats causants de la infecció i la immobilització del cos amb guix. El “Mètode Trueta”, aplicat sistemàticament durant la Segona Guerra Mundial, va salvar milers de vides.

Però al marge de la seva activitat científica, el Doctor Trueta va desenvolupar una activitat política que és menys coneguda. El 1940 -durant els primers bombardeigs de l'aviació alemanya sobre Londres- el govern britànic el va nomenar assessor especial de Sanitat. Aquesta responsabilitat li va permetre accedir a l' “establishment” britànic, i servir d'enllaç -ambaixador oficiós- entre el govern de la Generalitat a l'exili i els governs aliats en el conflicte mundial. En el decurs d'aquesta missió va fer nombroses i destacades gestions que tenien com a objectiu internacionalitzar la causa catalana.