Tal dia com avui de l'any 1987, fa 30 anys, moria a Barcelona Frederic Escofet i Alsina, que va ser el creador del servei d'intel·ligència de la Generalitat republicana i cap dels Mossos d'Esquadra en els difícils anys de la Guerra Civil. Militar de professió, formava part d'aquell grup de catalans de finals del segle XIX i principis del segle XX inicialment compromesos amb un projecte liberal d'Espanya i posteriorment desenganyats per la deriva nacionalista espanyola que s'havia apoderat de la idea contemporània d'Espanya. Francesc Macià, primer president de la Generalitat republicana i amb qui l'unia una sincera amistat, tenia una trajectòria similar.

L'any 1930 -durant el règim dictatorial de Primo de Rivera- va abandonar l'Exèrcit espanyol i va ingressar en el cos de les Esquadres de Catalunya. Va ser nomenat cap d'una de les tres esquadres del cos. I l'abril de 1931, proclamada la República catalana, el president Macià li va encarregar l'organització de les noves funcions de l'Esquadra. Va projectar un ambiciós pla de desplegament al territori que, avortat per la guerra, no es recuperaria i s'implementaria fins als anys 90. També, com a cap de seguretat de la Presidència, va crear el servei d'intel·ligència de la Generalitat, que seria fonamental per avortar la insurrecció militar franquista a Catalunya.

Escofet havia tingut una actuació destacada en els fets d'Octubre de 1934 (la proclamació de l'Estat català). Però quan va resultar decisiu va ser en els mesos precedents al cop d'Estat de 1936. L'oficina que dirigia havia treballat en la recopilació d'una valuosa informació que identificava els oficials de l'Exèrcit i de la Guàrdia Civil secretament compromesos amb el moviment colpista. Però tant Largo Caballero, president del Govern espanyol, com Llano de la Encomienda, capità general de Catalunya, la van menystenir. La Generalitat, però, va activar totes les forces de seguretat i amb això va evitar que el cop d'Estat es convertís a Barcelona en un bany de sang.