Tal dia com avui de l'any 1940, fa 77 anys, la premsa de l'època apareixia sense fer cap tipus de referència a l'afusellament del president de la Generalitat de Catalunya, que havia estat executat pel règim franquista el dia anterior. Ni en la portada, ni en les pàgines d'actualitat informativa, ni en els obituaris. Les principals portades de l'època es repartien entre celebracions que pretenien la glorificació del règim franquista i els combats aeris que es lliuraven sobre el cel de Londres en el marc de la Segona Guerra Mundial. La censura informativa del règim i el col·laboracionisme de la premsa de l'època van convertir l'afusellament de Companys en un forat negre en el temps i en la història del règim.

La Vanguardia de Barcelona del 16 d'octubre de 1940 obria amb la notícia que el Banco de España havia autoritzat la nova emissió de monedes de 5 i de 10 cèntims que havien d'estimular l'economia, i en un segon terme destacava el bon ritme de producció en les fàbriques d'armament de l'Alemanya nazi. Relacionat amb això destacava, també, els efectes del bombardeig de la Luftwaffe —l'aviació de l'Alemanya nazi— sobre la ciutat de Londres. En canvi, l'ABC de Madrid publicava en primera plana els fastos de celebració que la Sección Femenina de Falange havia organitzat el dia anterior en motiu de la festivitat de santa Teresa de Jesús. I en un segon terme, també, els bombardeigs nazis sobre la capital britànica.

La premsa “provincial” catalana, convertida en un instrument més de l'aparell de propaganda del règim franquista, tampoc hi va fer cap referència. Per citar un sol exemple, el Diario Español de Tarragona, òrgan provincial de la Falange, del dijous 17 d'octubre (del dimecres 16 no hi ha dades), obria en portada destacant que l'aviació alemanya havia llançat un milió de quilos en bombes sobre Londres i, a continuació —en la mateixa portada— publicava la notícia “Españoles indeseables” —referida a la detenció de vint-i-cinc estraperlistes— per, tot seguit, anunciar que la Organización Juvenil de la Falange havia previst per al dia 29 la celebració d'un acte massiu a Madrid en memòria del seu fundador —Primo de Rivera—, assassinat els primers mesos de la Guerra Civil.