Tal dia com avui de l'any 1936, fa 81 anys, el president de la Generalitat Lluís Companys creava el Comitè Central de Milícies Antifeixistes, organisme responsable a Catalunya d'organitzar militarment les diverses forces que lluitaven per neutralitzar la rebel·lió militar. Va ser, de facto, l’òrgan efectiu de govern de Catalunya entre el 21 de juliol i el 27 de setembre de 1936, desplaçant la Generalitat de les seves funcions de política econòmica i d'ordre públic. La història ha posat de manifest que la creació d'aquest Comitè i la dotació de funcions que se li van assignar van ser un gran error polític del president Companys, que tindria greus conseqüències posteriors.

Alguns historiadors argumenten que, amb la creació del Comitè, Companys pretenia allunyar del poder els anarquistes de la CNT-FAI i els comunistes estalinistes del PCE. Aquests col·lectius estaven dominats per una profunda i arrelada cultura de la violència que prioritzava la revolució a la lleialtat a la Generalitat i a la República. D'altres historiadors sostenen que al president Companys no li va quedar cap més remei que acceptar els fets consumats: el dia abans, anarquistes i comunistes havien aconseguit apoderar-se de milers de fusells i diverses peces d'artilleria dels quarters militars de Barcelona i es convertien en la primera i principal força armada del país. 

Sigui com sigui, Companys, conscient del perill que representaven, va maniobrar per desplaçar anarquistes i comunistes al front de guerra. Va crear el Comitè i els va cedir les parcel·les de defensa i d'ordre públic. Pocs dies després, Catalunya estava sumida en un caos de desgovern i d'arbitrarietats. Anarquistes i comunistes havien creat cèl·lules a quasi totes les capitals comarcals del país —els comitès locals—, que actuaven al marge de la llei amb absoluta impunitat, practicant detencions il·legals i execucions criminals de persones vinculades a l’Església, als partits polítics de dreta amb independència si eren catalanistes o colpistes i a la premsa d'investigació. 

El president Companys crea l'Exercit Popular de Catalunya. Patrulla de control de la CNT. Font Ateneu Llibertari Estel Negre

 Patrulla de control de la CNT / Font: Ateneu Llibertari Estel Negre

Aquell desgovern va contribuir a fabricar el fals mite, creat i difós en el seu moment pels mateixos anarquistes i comunistes i actualment sostingut, curiosament, pel nacionalisme espanyolista més reaccionari, que el president Companys havia signat centenars d'ordres d'execució. La realitat, documentalment demostrada, és que —arriscant la seva posició i la seva vida— va signar més de 5.000 salconduits per posar a recer persones amenaçades, algunes de les quals eren de la jerarquia eclesiàstica o militars d'alta graduació. I la realitat és, també, que Companys, conscient del seu error, va dissoldre el Comitè per recuperar la legalitat republicana i el control de l'ordre públic.