Tal dia com avui de l'any 1974, fa 43 anys, moria en un atemptat terrorista Artur Mor i Roig que, fins uns mesos abans, havia estat ministre de l'Interior de la República Argentina. Home amb una profunda vocació democràtica, havia acceptat el ministeri que li havia encomanat el dictador Lanusse amb el compromís que se li permetria crear els instruments necessaris per transportar la República Argentina cap a un règim polític de llibertats. Durant el seu mandat es va derogar la llei que prohibia l'activitat dels partits polítics, es va depurar el cens electoral i es van convocar eleccions generals; que guanyaria una coalició liderada pels peronistes.

Artur Mor i Roig havia nascut a Lleida el 14 de desembre de 1914, just a l'inici de la Primera Guerra Mundial. Va emigrar amb els seus pares sent un nen, a l'inici de la gran crisi espanyola que esclataria en acabar el conflicte bèl·lic mundial (1918) i de la seva etapa d'infantesa conservaria per sempre la llengua catalana. Es doctoraria en Ciències Polítiques i la seva vida professional estaria dedicada a la docència i a la política. Amb 25 anys era regidor de San Nicolás de los Arroyos; amb 38 era senador provincial de Buenos Aires; amb 48 era president de la Cambra dels Diputats de la República i amb 58 passava a ocupar el ministeri d'Interior de la nació.

Assassinen Mor i Roig, el lleidatà que va ser ministre d'interior argentí. Noticia en portada. Font Clarin

Mor i Roig va ser assassinat en un restaurant del barri italià de San Justo mentre dinava amb un grup d'amics. Dos membres integrants de Montoneros —organització situada en l'ala més esquerrana del peronisme— li van disparar 10 trets a boca de canó. L'atemptat mortal contra Mor i Roig, polític amb fama d'honest i d'honrat —que ja no exercia cap tipus de responsabilitat política— va ser justificat pels seus autors com un “assassinat estratègic” —com el del prestigiós líder sindical Rucci— per posar pressió al govern i a l'opinió pública. Un any i mig més tard es produiria un cop d'estat militar que instauraria una dictadura criminal que causaria milers de desapareguts.