Tal dia com avui de l'any 1851, fa 166 anys, Josep Cerveró Moxó fundava a Valparaíso (Xile) el primer cos de bombers voluntaris del continent sud-americà. Cerveró, nascut a Cervera (Segarra) el 20 de maig de 1807, era fill de Xavier Cerveró Perelló i de Bàrbara Moxó López, membres de l'elit urbana de la capital de la Segarra. Cerveró arribaria a Xile poc després de la guerra de la independència (1810-1823), reclamat per uns familiars establerts a Santiago. El primer testimoni documental el trobem a la capital: el 7 de desembre de 1835 es casava amb la seva cosina-germana Mercedes Larraïn Moxó, de l'elit criolla colonial que havia liderat el procés independentista.

El 1850 –l'any anterior a la fundació del cos de bombers– Valparaíso era una petita ciutat portuària de poc més de 10.000 habitants, encaixada entre la badia i els quaranta-dos turons que l'envoltaven, castigada en el decurs de la seva història per terratrèmols de gran magnitud que havien obligat a reconstruir-la en diverses ocasions. Però, en contrapartida, oferia grans possibilitats de desenvolupament: la seva badia era el port natural més gran de la costa xilena i era el punt que unia Santiago –la capital– amb les vies marítimes. L'any 1850 les fonts revelen que la ciutat estava formada per una colònia de comerciants d'origen anglès, escocès, alemany, occità, basc i català.

Josep Cerveró Moxó. Port vell de Valparaiso després de l'incendi. Thomas Somerscale (1865). Font Museo de Bellas Artes de Valparaiso

Port vell de Valparaíso després de l'incendi. Thomas Somerscale (1865) / Museo de Bellas Artes de Valparaíso

També va ser l'any 1850 que es va produir un gran incendi que impulsaria la creació del cos de bombers. A la mitjanit del 15 de desembre –a l'inici de l'estiu austral– es va declarar un incendi a la botiga de queviures i tabacs del port vell que va estendre cap al centre calcinant més de quaranta edificis comercials i residencials del vial principal de la ciutat; i que trigaria quatre dies a ser controlat i apagat. No es van produir víctimes mortals, però les grans pèrdues econòmiques ocasionades per l'incendi van impulsar un seguit de reunions entre les classes rectores locals, liderades per Cerveró, que van culminar amb la creació del primer cos de bombers sud-americà.