Tal dia com avui de l'any 1935, fa 82 anys, moria en un accident d'aviació a Medellín (Colòmbia) el cantant i compositor de tangos Carlos Gardel. Segons les fonts historiogràfiques franceses, va néixer com a Charles Romuald Gardés l'11 de desembre de 1890 a Tolosa d'Occitània (França). Les mateixes fonts defensen que Maria Berta Gardés era una mare soltera que, amb el nadó, va emigrar a  Buenos Aires (Argentina) a la recerca d'una oportunitat per millorar la vida d’ambdós. En canvi, segons les fonts historiogràfiques uruguaianes, va néixer a Tacuarembó, una petita ciutat al nord de Montevideo l'11 de desembre de 1887, on passaria la infantesa i la primera joventut.

Sigui com sigui, Gardel apareix naturalitzat argentí l'any 1923, la qual cosa no reforça cap de les dues teories. Però sí que revela que vivia a l'Argentina. El tango és un gènere musical que havia sorgit a finals del segle XIX al barri de la Boca, a la part sud de la zona portuària de Buenos Aires, poblada bàsicament per immigrants d'origen italià -especialment de la regió de Gènova- i per immigrants d'origen gallec i canari en menor mesura. El tango, que inicialment era un gènere considerat marginal, havia aconseguit saltar totes les barreres socials, i el 1923 ja era un símbol de la nació argentina. Gardel seria la figura més emblemàtica, en tots els nivells, del gènere del tango.

Gardel era un protegit del dirigent polític d'origen català Alberto Barceló, que governava el municipi d'Avellaneda amb mètodes que recordaven els de Capone o de Lucchiano a Chicago. A través de Barceló va iniciar una gira per la segona pàtria del tango: Barcelona. Allà coincidiria amb el compositor de tango flamenc -un pal que tenia un origen tan remot com el tango de la Boca- Josep Viladomat. Era l'any 1921 i Gardel ja era un músic de reconeixement internacional. Posteriorment, en repetides ocasions, declararia que es va enamorar de Barcelona, que consideraria la seva segona casa; i del FC Barcelona, que li faria créixer la seva passió pel futbol.