Tal dia com avui de l'any 1713, fa 304 anys, concloïa a Utrecht (Països Baixos) la primera tanda de negociacions entre els representants del govern britànic i la delegació del primer Borbó espanyol, en el context de la Guerra de Successió hispànica. En aquella primera tanda es van discutir les compensacions territorials que la Gran Bretanya obtenia de la monarquia espanyola a canvi de la retirada del suport militar que havia prestat a la causa austriacista. I, també, la renúncia britànica a fer efectiu el Tractat de Gènova –signat amb el govern de Catalunya a l'inici del conflicte– que garantia el blindatge del règim foral català amb independència del resultat de la guerra.

El resultat d'aquell primer tractat va ser que el Borbó espanyol reconeixia la sobirania britànica sobre el penyal de Gibraltar –ocupat l'any 1704 amb la decisiva participació d'un batalló de 400 catalans– i sobre l'illa de Menorca –ocupada l'any 1708 per disposar d'un cap de pont sobre les costes catalanes–. A canvi, la Gran Bretanya –governada des del 1710 pels torys, el partit conservador contrari al manteniment de la causa austriacista– reconeixia Felip d'Anjou –que regnaria com a Felip V d'España– com a legítim ocupant del tron de Madrid. Ambdues legacions ho van celebrar com un gran èxit. 

En canvi, a Catalunya va ser interpretat com una tragèdia. La Gran Bretanya havia estat considerada, per diverses raons, l'aliada més fiable. Hi feia molt les estretes relacions comercials entre les classes mercantils angleses i les catalanes. La Junta de Braços –l'equivalent al Parlament– sempre va confiar que els britànics no trairien els pactes signats a Gènova, i que si la guerra no era favorable a la causa austriacista, Londres garantiria la constitució d'una República catalana sota la protecció de la reina Anna Stuart. El vell somni de les classes mercantils de Barcelona, de Reus, de Vilanova i de Mataró. Una aliança política i comercial que tenia un precedent en el procés independentista holandès del segle anterior. Catalunya, la Holanda de la Mediterrània.

Celebracions de la pau a Utrecht

Celebració de la pau d'Utrecht / Wikiwand