Tal dia com avui, fa 118 anys, es signava el Tractat de París, que liquidava el conflicte armat que havia enfrontat Espanya i els Estats Units, i posava fi a la sobirania espanyola sobre les darreres colònies d'ultramar. A l'imperi espanyol només li restaven uns petits arxipèlags al Pacífic -les Marianes, les Carolines i Palau- que, tot seguit, serien venudes a Alemanya. Cuba i Puerto Rico -a l'Atlàntic- i Guam i Filipines -al Pacific-, en virtut del Tractat de Paris van ser cedides als Estats Units, que durant un temps hi va exercir una mena de protectorat.

Soldats independentistes cubans

La premsa europea de l'època es va fer ressò de la incapacitat manifesta del govern espanyol i de la incompetència dels seus negociadors. Se'ls va descriure com els personatges d'un altre segle, aliens a la realitat geopolítica del moment. Els representants nord-americans -avalats per la incontestable victòria militar- van imposar totes les seves reclamacionsFilipines, Guam i Puerto Rico van ser cedides amb una compensació de 20 milions de dòlars. Una xifra ridícula si considerem que els alemanys van pagar 25 milions pels petits arxipèlags del Pacífic. I Cuba, finalment, va ser cedida sense cap compensació econòmica, en témer que el conflicte se'ls propagués a les Canàries i a les Balears.

Espanya va assumir el deute cubà, que ascendia a 400 milions de dòlars. Els nord-americans ho van considerar innegociable. I, a més a més, l'illa va passar a formar part de l'espai comercial nord-americà. La influència catalana a Cuba -els interessos comercials dels fabricants- va restar molt perjudicada. Però el que més va indignar la societat catalana va ser el cost de vides humanes que, amb les lleves forçoses, s'havien perdut a Cuba. En una guerra que tots els estaments socials catalans van considerar absurda -per la diferencia de potencial militar- i innecessària -pel benefici que hauria representat trobar-hi una sortida negociada. L'experiència cubana es va convertir en la gènesi de l'independentisme contemporani català.

(A la foto principal, soldats espanyols a Cuba)