Tal dia com avui de l'any 1939, fa 78 anys, un escamot de l'exèrcit franquista afusellava Lluís Solà Padró, que havia estat alcalde de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) durant la Segona República, com a cap de llista de l'Esquerra Republicana de Catalunya. Solà seria proclamat alcalde tres dies després de les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931 i exerciria com a tal fins al 22 d'agost de 1934 quan, poques setmanes abans de la proclamació de la República catalana del 6 d'octubre, l'empresa on treballava, la Sociedad Anónima Cros, el va acomiadar per les seves conviccions polítiques. Aquest fet l'obligaria a dimitir, amb l'esperança de recuperar la seva feina.

Després dels fets del 6 d'octubre, Solà va ser acusat de sedició i empresonat durant dos mesos en un vaixell-presó ancorat al port de Tarragona. Mai se'l va arribar a jutjar. I posteriorment estaria un any llarg sense feina. Solà no tornaria a exercir cap mena de responsabilitat municipal. Ni tan sols quan, després dels triomf electoral del Front d'Esquerres (1936), va ser restablerta la legalitat democràtica anterior al 6 d'octubre de 1934: restitució del Parlament de Catalunya i de les corporacions municipals del país. Durant els anys de la Guerra Civil, es va limitar a treballar a l'empresa Cros, que l'havia readmès, i mai va denunciar els qui havien ordit la seva persecució.

El 27 de gener de 1939, quan l'exèrcit franquista havia entrat a Santa Coloma de Queralt,  va ser detingut, de nou, per la Guàrdia Civil i internat a la Casa de Pilats, el penal de presos polítics de Tarragona. Solà, a diferència dels revolucionaris que havien assaltat el poder el 1936, no tenia delictes de sang. Però per al règim franquista, el seu permanent compromís amb la construcció nacional catalana, que havia exercit des de l'actiu teixit social del seu poble, el convertien en un element més perillós que els revolucionaris. Va ser afusellat a la muntanya de l'Oliva, a Tarragona, en un indret on, durant diverses jornades, el franquisme va assassinar quaranta persones diàriament.

 

Imatge principal: Fotografia de Lluís Solà Padró / Viquipèdia