El FC Barcelona s'ha imposat amb autoritat al Sevilla en un partit èpic -2 a 0 a la pròrroga- i ja té la seva 28a Copa del Rei i la quarta en els últims vuit anys, confirmant d'aquesta manera el domini absolut en el futbol espanyol. L'equip blaugrana aconsegueix així el doblet de Lliga i Copa, un fet meritori en una temporada en què els dos principals jugadors de la plantilla, Messi i Neymar, s'han vist immersos en problemes judicials que, a més, encara no han resolt. No deixa de cridar l'atenció, encara que deu ser casualitat, que els dos únics jugadors que estan amb processos judicials oberts siguin del Barça.

La Copa del Rei d'enguany té un sabor especial per a una part important dels aficionats després que des de la Delegació del Govern a la Comunitat de Madrid es dictessin una sèrie de normes i s'instruís als cossos i forces de seguretat de l'Estat per impedir l'entrada d'estelades a l'estadi Vicente Calderón. Tan sols la resposta ràpida i encertada del col·lectiu Drets, format per un grup d'advocats, davant el contenciós-administratiu va impedir que es consumés l'atzagaiada del Govern central i la seva delegada, Concepción Dancausa, encara conserva el càrrec.

El Barça ha aconseguit el triplet al Calderón: títol, copa i estelades. Gràcies a un desconegut jutge de Madrid la democràcia espanyola ha resolt una situació perillosíssima, s'ha evitat la vulneració de drets fonamentals i la perplexitat de la comunitat internacional. Per cert, els aficionats catalans que portaven l'estelada van treure per la via dels fets la raó a Dancausa. Durant tota la jornada es van expressar pels carrers de Madrid sense originar cap incident i el mateix va succeir a l'interior de l'estadi. És probable que, a Madrid, res d'això no tingui importància i la notícia torni a ser els xiulets a l'himne espanyol a l'inici del partit, una cosa més que previsible en vista del que ha succeït en els últims anys i després de l'abús comès per la delegada del Govern central.

L'estelada no era una bandera de destrucció massiva, com havia volgut traslladar el Govern espanyol a l'opinió pública, sinó la il·lusió i l'anhel de centenars de milers de catalans, aquells que es manifesten pacíficament cada 11 de Setembre per aconseguir un dia que Catalunya sigui un Estat independent, i que tenen majoria absoluta al Parlament. Res més, però tampoc res menys. I aquest diumenge, aquest esperit pacífic s'ha posat una vegada més de manifest, per més que s'hagi intentat durant tota la setmana construir una gran mentida. Ja ho deia el novel·lista i dramaturg japonès Kobo Abe: el millor per amagar una gran mentida és envoltar-la de nombroses mentides petites.