El govern espanyol en funcions ha fet els primers passos per inhabilitar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La vicepresidenta de l'Executiu del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, va ensenyar les seves cartes aquest divendres, després del Consell de Ministres, que passen d'una manera prioritària per cobrar-se el cap de la segona figura institucional de Catalunya. Per a això, el Tribunal Constitucional es reunirà aquest mateix dilluns al matí i, simultàniament, la Fiscalia General de l'Estat ha començat a recollir informació per actuar penalment contra Forcadell, l'objectiu indissimulat del govern de Mariano Rajoy i a qui Madrid no ha perdonat mai que iniciés el seu mandat amb un nítid discurs independentista que va concloure amb un "Visca la República catalana". De fet, el cap de l'Estat, el rei Felip VI, va declinar rebre-la quan Forcadell li va sol·licitar una audiència per comunicar-li la constitució del Parlament sorgit de les urnes del 27 de setembre.

L'acord del Consell de Ministres planteja tota una bateria de mesures legals per provar d'impedir qualsevol moviment del Parlament i del Govern que desenvolupi, executi o tramiti els acords de la cambra catalana que fan referencia la comissió del Procés Constituent. Però sent aquest l'envit que concentra tota l'atenció del govern espanyol, aquest divendres se li ha obert un nou front amb l'entrada al registre del Parlament de la segona llei de desconnexió, la que aborda el codi tributari d'una hipotètica Catalunya independent i que no és res més que l'embrió d'una futura Hisenda catalana.

El govern en funcions de Rajoy torna a sentir-se desautoritzat pel Parlament i tracta que el TC i la fiscalia li cobreixin l'esquena

És obvi que el govern espanyol torna a sentir-se desautoritzat pel Parlament i tracta que el TC i la fiscalia li cobreixin l'esquena, amb el menor desgast possible per a l'Executiu. Entre altres coses, perquè no desitja despistar-se de l'objectiu fonamental, que no és cap altre que assolir un acord per a la investidura de Mariano Rajoy. Una possibilitat no impossible però avui prou improbable i que no fa cap altra cosa que posar molt nerviosos els dirigents populars. El tema català no fa una altra cosa que encavalcar les dues carpetes en un moment que no és electoral i per al qual ja estan perfectament alineats al costat del PP, tant el PSOE com C's. Rajoy necessita dir que no l'estan ajudant en res i que tenen paralitzat el país i aquest discurs ensopega amb la inacció de l'Executiu espanyol.

El Govern espanyol també ha introduït un element nou en el que és provar d'evitar escletxes de mobilitat al Govern del president Puigdemont amb una advertència també penal si implementa la resolució aprovada pel Parlament el 9 de novembre passat. La reacció ràpida de l'Executiu de la Generalitat a través de la consellera de Presidència, Neus Munté, fent oïdes sordes és un nou desafiament. També l'evidència clara que aquest final de curs ha escorat encara més les posicions i que aquest mes d'agost pot acabar oferint moltes sorpreses.