El ministre d'Hisenda i Administracions Territorials, Cristobal Montoro, ha abaixat veles davant de les autonomies rebels. Les gestions que va fer el president Puigdemont davant de diferents titulars de comunitats autonòmes, després que el ministre els culpés de l'incompliment del dèficit de l'Estat el 2015, i la resposta positiva de responsables com el valencià Ximo Puig que havia plantejat fins i tot una autoconvocatòria de presidents per protestar han donat pas a la primera convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera en nou mesos. Encara que és una victòria més simbòlica que no pas real, ja que la caixa segueix estant en mans del ministeri, és obvi que el moviment de Montoro és a la defensiva, en uns moments que l'executiu espanyol està en funcions i té diversos fronts polítics oberts. Des del conflicte institucional amb el Congrés per la negativa a comparèixer-hi al·legant que està en funcions fins a l'últim front obert amb l'aparició del nom del ministre d'Indústria, José Manuel Soria, als papers de Panamà.

La reunió de Montoro amb les comunitats autònomes, fixada per divendres, no abordarà el nou sistema de finançament autonòmic. El vigent data del 2009 i tenia una durada de quatre anys, una situació que no ha impedit que des del 2013 el govern espanyol hagi donat sempre la mateixa resposta: no hi ha diners i no és el moment. El nou sistema de finançament ha estat utilitzat com a moneda de canvi polític i no pas com a solució als importants problemes de tresoreria de les comunitats autònomes i d'una manera molt especial de les de l'arc mediterrani. Amb aquesta actuació, que òbviament no és neutra, les autonomies s'han anat ofegant a mesura que el dèficit públic se'ls anava descontrolant davant de la necessitat de cobrir serveis bàsics dels ciutadans. El govern espanyol, al contrari, es beneficiava de la millora de l'economia i els seus comptes sempre eren molt més pulcres.

Al final, el sistema autonòmic ha entrat en una situació de coma irreversible i, més enllà del color polític, l'enuig amb el ministre Montoro és important. El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ja va assenyalar la setmana passada al Parlament que Catalunya no estava disposada a fer noves retallades i que hauria de ser el ministeri qui tanqués els hospitals. Una imatge gràfica que remarca els límits reals del govern català en uns moments en què el ministre exigeix rebaixar el nivell de despesa en partides bàsiques de l'estat del benestar.