La decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar l'acord del Parlament de Catalunya del mes d'octubre passat que instava el Govern a celebrar un referèndum el 2017 no es pot considerar una sorpresa. Com tampoc ho és la nova causa penal que el TC decideix per unanimitat demanar al fiscal general de l'Estat que iniciï contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. En aquest cas, a més de contra Forcadell, el TC sol·licita que s'actuï contra els quatre membres de la Mesa que van permetre la votació de la Cambra catalana: tres de Junts pel Sí -Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet- i un de Catalunya Sí que es Pot, Joan Josep Nuet.

La interlocutòria del TC té un afegit important: adverteix el president Carles Puigdemont i la resta de membres del Govern que si convoquen un referèndum incorreran en possibles responsabilitats penals. Encara que tots els components de l'Executiu català ja havien estat advertits pel TC quan es van aprovar les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent perquè paralitzessin l'execució de tots i cadascun dels seus punts, en aquest cas, la situació és substancialment diferent, ja que difícilment el Govern podrà aprovar la convocatòria del referèndum sense anar al xoc amb el TC. Una cosa que ja era sabuda davant de l'entossudiment de Mariano Rajoy, però que obre una nova pantalla en el conflicte entre els dos governs.

Encara que la consellera de Presidència, Neus Munté, ha menyspreat la notificació del TC i ha mantingut la voluntat inequívoca de convocar un referèndum, el camí a transitar, políticament parlant, s'anirà tancant a mesura que vagin transcorrent les setmanes. Mariano Rajoy ja fa força dies que va enterrar l'anomenada Operació Diàleg i la Moncloa ha activat l'anàlisi dels diferents estudis ja elaborats fa mesos sobre com pot castigar la Generalitat a través del seu entramat jurídico-polític-financer. Si mai no va entrar la negociació política en cap equació davant les demandes de Catalunya, ara només estan obertes la via penal i el tancament dels ajuts que provenen del FLA. La via coercitiva potser no té un únic executor, però Puigdemont, Junqueras i la resta de dirigents independentistes hauran de fer front a l'estratègia de Madrid de donar gas a fons per crear un escenari de por, cada cop més real.