El president Puigdemont tanca l'any amb un doble compromís: hi haurà referèndum el 2017 i el resultat que en surti l'aplicaran el Govern i el Parlament "sense dilacions ni excuses". El tradicional discurs de Cap d'Any del president de la Generalitat ha donat, una vegada més, resposta als reptes del curs que s'iniciarà d'aquí a molt poques hores i que marcarà el futur de les relacions futures entre Catalunya i Espanya.

Tots dos governs arriben a aquest final d'any havent accelerat les respectives estratègies polítiques: el català, posant a punt tots els compromisos electorals: des de la llei de desconnexió amb l'Estat espanyol fins a la resta de l'arquitectura jurídica necessària per ser un Estat independent; des d'un ampli consens per a la celebració d'un referèndum legal i acordat amb el govern espanyol fins a un acord de referèndum unilateral en el qual els comuns es debaten entre ser-hi i no ser-hi; des d'una mà estesa al diàleg "sense data de caducitat" amb l'Executiu de Mariano Rajoy per pactar el referèndum fins a la internacionalització de la negativa del govern espanyol a deixar votar els catalans sobre la seva sobirania.

El govern espanyol també ha afilat l'estratègia que, en aquest cas, és bàsicament judicial. Els terminis per posar a la banqueta dels acusats els líders de l'independentisme van més de pressa que mai. Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau ja tenen data. Serà entre el 6 i el 10 de febrer al TSJC. El Suprem ha tancat la instrucció de Francesc Homs i ben aviat es coneixerà la data del judici i el TSJC està accelerant tant la instrucció de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que s'asseurà al banc dels acusats a partir de març. Mentrestant, de l'Operació Diàleg no se'n sap res, més enllà de les converses de Soraya Sáenz de Santamaría amb Iceta i Arrimadas.

"Estem a punt i ho demostrarem", assegura el president de la Generalitat en les últimes paraules del discurs abans de desitjar un bon any nou als catalans. Tota una declaració d'intencions per a escèptics de tota mena, del que poden ser els propers nou mesos.