Por: sensació d'angoixa provocada per la presència d'un perill real o imaginari.

L'historiador romà Titus Livi, que concebia la història des d'un punt de vista moral i que va tenir el favor de l'emperador August en els primers anys de l'era cristiana, va escriure que la por sempre està disposada a veure les coses pitjor del que són. Veient el judici del 9-N, que es desenvolupa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que pretén aclarir si hi va haver o no delicte de l'expresident de la Generalitat Artur Mas i de les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau en aquell procés participatiu, un queda ràpidament imbuït de conceptes com "delicte", "acció il·legal", "desobediència", "prevaricació", "saltar-se la llei"... consideracions totes elles gens tranquil·litzadores per al comú dels mortals. Ha de ser normal, i segurament també un dels efectes buscats per l'Estat, que, a més d'un judici a uns polítics, sigui un mirall en el qual puguin arribar a reflectir-s'hi desenes, centenars o milers de persones, molts d'ells funcionaris, davant del referèndum d'independència que vol dur a terme el Govern actual.

La newsletter de l'influent diari nord-americà Politico, referint-se al judici a Mas, Ortega i Rigau, explicava als seus lectors, perquè entenguessin millor les excepcionals circumstàncies que han assegut al banc dels acusats tres governants, i com a culminació d'un procés participatiu en el qual inicialment i per unanimitat els fiscals del TSJC van considerar que no hi havia delicte, que "no és una cosa que un espera veure a Europa". No sembla que l'anàlisi sigui fruit de la influència dels independentistes però és obvi que tampoc no beu del prestigi que pugui tenir la premsa impresa a Madrid que, més que informar o haver posat a treballar equips d'investigació, sembla que en aquest judici es mogui per revelacions. O no.

I si no ¿com s'explica que el titular gran de la portada i que ocupa més de la meitat de la primera pàgina sigui "Veredicte per unanimitat" i es detalli a continuació que tant el president del TSJC, Jesús María Barrientos, com els magistrats Carlos Ramos i Eduardo Rodríguez tenen la mateixa opinió sobre la sentència? Condemnatòria, és clar. I això, el primer dia del judici i enmig d'insinuacions gens velades dels acusats sobre si és també un judici polític. Potser és un dels seus habituals globus sonda, o un intent de pressionar el tribunal. O una cosa molt més simple: una revelació. I davant això no hi ha periodista que només amb la seva feina, per molt bones fonts que tingui, pugui arribar a aquesta conclusió.