La decisió del Parlament de donar llum verda a l'aprovació de les conclusions de la comissió parlamentària d'estudi sobre el Procés Constituent, en oberta contradicció amb l'ordenat pel Tribunal Constitucional, ni apropa ni allunya la independència de Catalunya però sí que trasllada novament a l'opinió pública que els cíclics enterradors del moviment independentista solen tocar de nom i normalment amb poca informació. Els 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP van fer ús de la majoria parlamentària; la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, no es va intimidar davant de les pressions de l'oposició i la pilota torna així al TC -i també a l'Advocacia General de l'Estat que dirigeix Marta Silva de Lapuerta- que hauran de precisar ara què suposa a la pràctica el fet que no s'hagi complert l'avís que va remetre per escrit a la Mesa del Parlament fa ara deu dies.

Perquè, de fet, el ple del Parlament, utilitzant les paraules que Forcadell va fer servir diverses vegades al llarg del matí, ha actuat com un ens sobirà a l'hora d'adoptar les seves decisions. I és justament aquesta sobirania la que nega el TC a la cambra catalana. En aquesta partida de tensió entre Parlament de Catalunya d'una banda i Govern espanyol per l'altra és evident que la pilota ha passat a l'altre costat del camp, un escenari que no volia el Constitucional, sobretot si havien d'actuar d'ofici i com un tribunal ordinari d'acord amb les noves atribucions que li va conferir la modificació de la llei que el regula. De fet, el president del grup parlamentari popular, Xavier Garcia Albiol, ja va avançar des de la tribuna de l'hemicicle que s'atenguessin a les conseqüències els que havien impulsat i permès la votació. Una valoració que indica, potser, quina serà la reacció de l'Executiu espanyol.

El tens debat parlamentari no només va fracturar en dos blocs el Parlament sinó que va propiciar agres atacs entre portaveus d'un i un altre signe. Potser el més rellevant, el que va tenir en una banda Jordi Turull (JxSí) i Benet Salellas (CUP), i, en l'altra, Joan Coscubiela (Catalunya Sí que es Pot). Les càmeres de televisió també van recollir en diferents moments una imatge coral del Govern aplaudint en diferents ocasions durant el debat i votació, amb l'excepció de la rigidesa del conseller d'Interior, Jordi Jané, visiblement incòmode i l'únic membre de l'Executiu català a qui es va veure ostentosament sense aplaudir en cap moment.

Tot això mentre el Govern espanyol segueix en funcions, la possibilitat cada vegada més alta d'unes terceres eleccions i enmig de la ronda de converses del rei Felip amb els líders polítics. I amb una sensació en la política catalana que el debat parlamentari d'aquest dimarts no és com la resolució parlamentària del 9-N, un fet puntual, sinó la línia traçada per als propers mesos pel govern Puigdemont-Junqueras.