El manifest del Pacte Nacional pel Referèndum, que es pot signar des d'aquest dimecres al migdia, ha aconseguit en només set hores un total de 10.000 adhesions, cosa que a la pràctica suposa el primer pas de partits, entitats, sindicats, col·legis professionals i associacions per a la celebració del referèndum del proper mes de setembre. Entre els signants, un primer nom propi de fora de Catalunya, el líder de Podemos, Pablo Iglesias. La partida del referèndum ha tingut aquesta jornada tres punts cardinals: Barcelona, Madrid i Sant Sebastià.

El més significatiu, la capital catalana, on una vegada s'ha confirmat que hi va haver un dinar el passat mes de gener al Palau de la Moncloa entre Mariano Rajoy i Carles Puigdemont no ha estat difícil interpretar-ne el resultat: fracàs absolut de la possibilitat d'obrir un diàleg per celebrar un referèndum i enormes dificultats per avançar en altres acords -els famosos 46 punts- si prèviament no hi ha una renúncia catalana al referèndum. Significatiu també el tancament de files al Govern entre el PDeCat i Esquerra i entre Puigdemont i Junqueras. El segon coneixia la cita a la Moncloa i ha retingut als seus col·laboradors informació sobre això. Segurament, si no hagués estat per algun comensal imprudent del president del govern la trobada hauria continuat formant part més de l'àmbit dels rumors que no pas del de les notícies. Un comentari més: amb dinar o sense dinar, el fracàs dels que esperaven un moviment del govern espanyol en l'àmbit autonòmic i competencial continua sent alt.

El segon focus és Madrid i el subjecte és Iglesias. És important que l'espai de Podemos no es desentengui del referèndum que avui s'intenta pactat però que tothom sap que només podrà intentar-se amb l'aprovació d'una legislació catalana. En aquest aspecte l'espai de Podemos i els Comuns, amb tots els seus matisos que certament no són pocs, eixampla i molt les majories a Catalunya. No la independentista però sí la que ajuda a donar més credibilitat a la base política per al referèndum encara que, al final, seran les persones i no pas les organitzacions les úniques que poden garantir un resultat.

Finalment, el tercer pol és Sant Sebastià, on un acte entre l'exlehendakari Ibarretxe i l'expresident Mas ha servit per posar negre sobre blanc a algunes interpretacions a porta tancada. Mas ha garantit la convocatòria del referèndum, ha assenyalat que és fonamental arribar fins al final i que l'independentisme no ha fet un camí tan rocallós per llençar la tovallola en el darrer moment. Respecte al que passaria si hi havia una oferta del govern espanyol ha estat clar: la hipotètica oferta es confrontaria a les urnes a la independència de Catalunya, mai no la substituiria. Mentrestant, a la tribuna del públic dirigents del PNB, líders polítics com Otegi i fins i tot algun membre del Tribunal Superior de Justícia del País Basc present a la sala, aplaudien amb una certa enveja la radicalitat democràtica catalana.