Vist con ha anat en les últimes hores, el govern espanyol sembla haver decidit enterrar novament la seva tan esbombada Operació Diàleg. La coartada dels que encara creien -o més aviat sospiraven- per una tercera via ha quedat feta miques després que s'ha filtrat des del Palau de la Moncloa tot un ventall de mesures coercitives per impedir el referèndum.

No és la primera vegada en els últims anys que s'especula amb un moviment del president Mariano Rajoy potent en la qüestió catalana per donar resposta als que des de posicions moderades l'acusen d'immobilisme, i acaba quedant en no res. Però també és veritat que mai com en aquesta ocasió no s'havia posat tant l'accent a fer creure que ara sí que anava de debò.

El balanç final de l'Operació Diàleg es redueix a unes quantes visites de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria a Catalunya, que sens dubte continuaran repetint-se; diverses reunions amb afins ideològics i una trobada merament informal i intranscendent amb el vicepresident Oriol Junqueras. Res de l'anunciada entrevista entre Rajoy i Puigdemont, que es va dir que se celebraria amb seguretat al gener, i per a la qual encara no existeix cap data concreta. Tampoc cap avenç, ni petit ni gran, en els 46 punts del document que va lliurar el president la primavera passada a la Moncloa i que res tenen a veure amb el referèndum ni amb el procés independentista.

Així les coses, de la situació de bloqueig hem passat a la purament coercitiva. A l'anunci que, arribat el cas, es precintarien els col·legis electorals per impedir la celebració del referèndum sobre el futur polític de Catalunya i també la comunicació pública de l'encàrrec des de la Moncloa als ministeris de Presidència, Interior, Educació i Justícia, entre altres, d'un pla integral per paralitzar-lo.

El govern espanyol ha decidit passar a l'atac en vigílies del judici pel 9-N a l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau i que tindrà una resposta important al carrer de protesta i mobilització. En síntesi, hem vist enterrar l'Operació Diàleg i passar a l'Operació Precinte, fent servir una etiqueta que ha fet fortuna a Twitter. Però si la primera ha estat sempre una fanfarronada la segona col·loca la política espanyola en un atzucac.