En espera que es coneguin amb exactitud les causes i el nombre de víctimes al mercat nadalenc de Breitscheidplatz, a Berlín, segurament som davant d'un atemptat dut a terme amb el sistema ja fet servir a Niça: un camió que s'encasta contra la multitud. En saber-ho, un no pot menys que sentir una gran impotència i preguntar-se si en algun lloc s'està fora de perill de la barbàrie, que cada vegada troba maneres d'assestar cops més incruents. Si es confirma que és un atemptat, el terrorisme haurà actuat, amb molt poques hores de diferència, a Berlín i a Ankara, la capital de Turquia, on va ser assassinat l'ambaixador rus, i davant tots els assistents presents en la inauguració d'una exposició de fotografia.

No hi ha una manera més alarmant de sembrar el terror que llançar un camió contra la gent pel que té d'indiscriminat. Va succeir a Niça l'estiu passat, a l'avinguda davant el mar, un passeig atapeït de milers de persones que volien presenciar els focs artificials del 14 de juliol. França va quedar traumatitzada pel fet. Des de feia mesos, Berlín estava entre els llocs marcats com a potencials zones de risc pels serveis de seguretat. De fet, Alemanya feia mesos que esperava que es produís una situació com la del mercat ambulant i les autoritats ho sabien. No es coneixia quan havia de passar però la capital alemanya apareixia una vegada i una altra en totes les llistes dels terroristes.

En el cas d'Ankara, les imatges del terrorista que dispara a l'ambaixador són molt impactants i el discurs que pronuncia el terrorista amb la pistola a la mà i el cadàver del diplomàtic a terra ja ha fet la volta al món. "Alep, revenja!", crida el terrorista. També, "Déu és gran!" en àrab. Al final d'una jornada com la d'aquest dilluns, a més, un s'assabenta que el periodista Alfons Quintà ha assassinat la seva dona, després s'ha suïcidat i ha deixat una nota explicativa. També emergeix un article publicat fa unes quantes setmanes titulat "La sort de morir agafant la mà estimada". I un pensa que demà serà, potser, un dia en què podrà entendre alguna cosa.