Cap sorpresa i, ara per ara, tot segons el previst. Una gran demagògia populista ha pres possessió de la Casa Blanca d'acord amb el resultat electoral del mes de novembre passat i el nou president dels EUA, Donald Trump, ha aprofitat les seves primeres hores com a gran líder mundial per demostrar a tot el planeta que no està disposat a canviar. El comandant en cap de la primera potència planetària va respondre les expectatives sense allunyar-se el més mínim de la demagògia que el va dur al triomf a les urnes. El poble dels EUA torna a controlar el govern, va dir, en el primer discurs després de la presa de possessió. La natura, sempre sàvia, va acollir les seves primeres paraules amb una pluja que va cessar quan va deixar de parlar.

El cert és que mai un president nord-americà no havia accedit a la Casa Blanca enmig d'una preocupació tan profunda a les cancelleries del món sencer. I això que el lloc l'han ocupat alguns presidents amb expectatives molt baixes -com Ronald Reagan-, que van haver de dimitir -Richard Nixon- o que van resultar una perfecta calamitat -Jimmy Carter o George W. Bush-. Però malgrat això, la societat nord-americana havia sabut girar full després de l'elecció presidencial i havia atorgat la confiança al nouvingut, començant per una freda acollida davant el Capitoli. Res a veure amb la massiva assistència de la primera presa de possessió de Barack Obama, a la qual van acudir més d'1,2 milions de persones. Aquest espai s'esllanguia aquest divendres enmig d'un cert boicot popular i també polític.

La presidència de Trump situa els Estats Units en una posició incòmoda amb els seus aliats i, òbviament, a ells amb la Casa Blanca. No ha donat mostres fins ara el nou president de voler teixir aliances sinó al contrari, d'agradar l'electorat més nacionalista que el que espera és un replegament del seu país en els seus problemes interiors. A partir d'avui, Trump, que sobretot ha estat jutjat per les seves paraules sempre estrafolàries, podrà ser jutjat pels fets.