Com que la política moltes vegades (massa) és política-ficció suggereixo als lectors, aprofitant que ja estem en les vigílies nadalenques que deixen tan esgotat el meu amic Quim Monzó, un exercici bastant simple: Què passaria si C's, el PSC i el PP es presentessin en coalició electoral a Catalunya i no arribessin al 14%? No s'ha de ser gaire perspicaç per avançar que haurien de dimitir, fins i tot en un país en què gairebé tothom troba excuses per no fer-ho. Aquest escanyolit –però òbviament respectable– percentatge és el que sumen els partidaris que hi ha a Catalunya que no se celebri el referèndum d'independència. La dada és important, molt important, perquè amb la devastadora campanya en contra que han protagonitzat tots els grups de comunicació espanyols i els dos principals de Catalunya, un 86% de la ciutadania catalana a favor del referèndum és, en termes democràtics, un autèntic disbarat. Gairebé una unanimitat.

Que aquestes xifres s'hagin sabut al voltant de Nadal és molt tranquil·litzador per als àpats d'aquestes festes. Ens evitarem sentir el mantra que va posar en circulació per Nadal del 2013 l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz assegurant que algunes famílies no s'havien reunit al voltant de la taula perquè el procés independentista les havia dividit. Si algú s'ho va creure va fer mal fet, però que sàpiga que ja pot tornar a convocar tots els membres de la família, sobretot aquells dels quals havia prescindit, i que també poden parlar obertament del tema durant l'àpat. Tothom ja pensa el mateix menys aquest pobre 13%. Estaria bé que l'exministre de l'Interior que apel·lava a la seva condició de català per propagar això per tot Espanya reconegués que les discussions al voltant de la taula seran, en tot cas, a Catalunya, per una altra cosa. I que no es preocupi, els catalans som especialistes a ficar-nos en discussions que no porten enlloc i segur que en sorgirà alguna.

La paradoxa i també la ironia de la política és que l'actuació del PP, el PSOE i C's pot acabar fent que els que no es reuneixin per Nadal pel referèndum al voltant de la taula siguin les famílies de la resta de l'Estat. Allà sí que estan dividides, ja que segons la cadena de televisió La Sexta un 44,8% dels espanyols estan a favor d'un referèndum, una xifra que ha crescut uns deu punts en els últims catorze mesos. A veure si el mal anomenat trienni rupturista que alguns interpretaven erròniament que Catalunya estava deixant enrere i que l'independentisme estava plegant veles era, simplement, un avís d'un altre trienni rupturista: el que es comença a instal·lar en alguns sectors la societat espanyola, perduts, com estan, en una partida en la qual ja no tenen les millors cartes i en què han passat a dependre dels errors del rival després de gairebé quatre anys sense donar senyals de ser al camp.

Referèndum Vot sí no (CGP Grey)
Mèdia Circus L'enquesta que ha sortit per la culata Antoni Maria Piqué