La visita de la cúpula del Govern de Catalunya a Brussel·les -el president Puigdemont, el vicepresident Junqueras i el conseller Raül Romeva- ha complert els dos objectius que tenia. En clau interior, expressar la cohesió de l'Executiu i ser capaços de traslladar, un cop més, un missatge comú de compromís amb el referèndum d'independència abans que s'acabi el proper mes de setembre. En clau exterior, denunciar al cor d'Europa, a la capital política i administrativa, la qualitat de la democràcia espanyola que persegueix els polítics independentistes als tribunals, reclamar ajuda internacional davant de l'actitud del govern espanyol de Mariano Rajoy, requerir a Europa que sigui part activa de la solució i reiterar la vocació europeista de Catalunya al llarg de la història.

Puigdemont ha estat moderat en les formes i contundent en el fons. Ha utilitzat un llenguatge diplomàtic que s'entén molt bé a Brussel·les i que combina el puny de ferro amb el guant de seda. Ha desgranat l'allunyament en el desacord entre Catalunya i Espanya i ha situat en la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut el punt de no retorn d'una majoria de la societat catalana. Per dignitat, ha dit el president de la Generalitat. La dignitat de Catalunya era el títol de l'editorial conjunt de la premsa catalana publicat abans de la sentència del TC i que, amb el pas del temps, ha estat tan premonitori. Les paraules de Carles Puigdemont portaran sens dubte cua, per més que des del PP el seu portaveu al Parlament Europeu, Esteban González Pons, hagi tractat en les hores prèvies a la conferència de situar un tallafoc que en rebaixés l'impacte i la ridiculitzés.

Si Puigdemont ha transmès l'acord polític existent a Catalunya, Oriol Junqueras, en la seva condició de vicepresident i conseller d'Economia, ha traçat els eixos de l'economia catalana en l'actualitat i la viabilitat segura en un Estat independent. Com a contrapartida ha destacat el maltractament financer que rep la Generalitat mentre es realitzen inversions multimilionàries en la resta de l'Estat d'escassa viabilitat, i el descrèdit d'Espanya a l'hora de complir la legislació europea al llarg de la història. Amb una mà lligada, Junqueras ha posat l'accent en el creixement del PIB per sobre de la UE i la reducció de les taxes d'atur.

Un viatge d'aquesta naturalesa, que no té per objectiu ser rebuts per les autoritats europees, té una única manera de ser avaluat: les assistències a l'acte i l'impacte en els mitjans de comunicació. De l'èxit del primer n'és un exemple la sala més gran del Parlament Europeu plena a vessar. Del segon, caldrà seguir la informació que es publicarà en les pròximes hores.