La frase del títol ni és meva ni està sencera. Perquè el lector pugui tenir tots els elements, l'ha pronunciat aquest dilluns el portaveu del PSOE, Óscar Puente, alcalde també de Valladolid i diu així: "La veritat és que l'assumpte català em cansa, m'avorreix, em fa molta mandra; al 90% dels espanyols tampoc no els interessa la qüestió catalana". Al senyor Puente cal agrair-li la franquesa de la seva exposició que, d'altra banda, no deu ser aliena a la que tenen molts altres dirigents polítics espanyols. Potser en això rau la diferent aproximació a la qüestió catalana: cansat, avorrit i amb una mandra enorme es pot arribar a entendre el que planteja una majoria de diputats del Parlament de Catalunya? O per què surten al carrer cada 11 de setembre centenars de milers de catalans? Es pot comprendre, cansat, avorrit i amb una certa mandra, que personalitats polítiques hagin quedat inhabilitades, d'altres estiguin en fase d'inhabilitació als jutjats o que tot un govern compost per dos partits, un de centredreta i un altre de centreesquerra en terminologia europea, planti cara en defensa d'un referèndum perquè els ciutadans catalans puguin votar el pròxim 1 d'octubre?

Ha de ser impossible. Fins i tot inabastable des de l'esgotament que li ha de produir al senyor Óscar Puente. Ha de pensar que, sens dubte, posats a buscar hobbies n'hi ha de molt més còmodes que parlar tots els dies de Catalunya. L'alcalde de Valladolid, sense anar més lluny, n'ha trobat, almenys un, a la seva terra natal, on es declara un gran defensor de la Setmana Santa i desfila com a confrare de la Cofradía del Descendimiento y Santísimo Cristo de la Buena Muerte i els altres nou dies de la Setmana Santa va com a autoritat a alguna processó. I, no és ni de bon tros, reprovable que ho faci. Cadascú fa el que vol amb el seu temps lliure. El que passa, Óscar Puente ho hauria de saber, o l'hi haurien d'haver explicat per ser portaveu del PSOE, és que aquest cansament que ell diu tenir, el 80% dels catalans volen superar-lo amb un referèndum acordat i la meitat del cens fins i tot amb un referèndum no pactat.

Pel que fa a la qüestió que als espanyols no els interessa el tema català podem estar d'acord. Interessa als seus polítics i als mitjans de comunicació com una manera d'oposar-se a les reivindicacions catalanes. Puente fins i tot s'atreveix a posar un percentatge dels espanyols a qui no els interessa el debat català: el 90%. Si deixem fora Catalunya, conclouríem que no li interessa a ningú. Sembla mentida tant esforç per part del Govern espanyol per una cosa que no interessa a cap ciutadà de l'Estat. Potser que ho expliqui a Mariano Rajoy i Pedro Sánchez i potser conclouen que oposant-se al referèndum perden doblement el temps: perquè no interessa a cap espanyol i perquè el Govern de la Generalitat ha garantit la seva realització.