La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'asseurà aquest divendres al banc dels acusats en condició d'investigada pels delictes de prevaricació i desobediència, càrrecs pels quals podria arribar a ser inhabilitada durant un màxim de 17 anys, a més de patir una important multa econòmica. L'Estat espanyol eleva d'aquesta manera la pugna amb les autoritats de Catalunya amb un inequívoc missatge: continuar insistint en el referèndum d'autodeterminació i complir així el full de ruta acordat al Parlament condueix inevitablement a la inhabilitació dels seus màxims responsables. El fet que el judici a Forcadell sigui sens dubte desproporcionat i, sobretot, amb un clar matís polític, ha desencadenat més d'una protesta en cambres legislatives de diferents països, desplaçant-se així el focus cap a la fragilitat de la democràcia espanyola per traslladar a la via judicial el que és sens dubte un contenciós polític.

Forcadell arribarà a primera hora del matí al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a presidenta del Parlament després d'un trajecte d'enorme simbolisme en el qual haurà estat acompanyada de les principals autoritats de Catalunya. Aquest fet no és balder ja que reflecteix, com en el cas del judici a l'expresident Artur Mas, la musculatura de l'independentisme català i el seu compromís amb els encausats. També dels comuns, la màxima dirigents dels quals, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha llegit en una atapeïda plaça de Sant Jaume un manifest de suport que també s'ha llegit en desenes de municipis de Catalunya. Tot això, en un moment en què hi ha oberts pel procés sobiranista a Catalunya al voltant de 400 expedients judicials.

No s'ha de ser especialment perspicaç per assegurar que la propaganda de l'Operació Diàleg posada en marxa pel govern de Mariano Rajoy, després de la seva presa de possessió, comença a fer aigües fins i tot molt abans del previst. Entre altres coses per l'enorme gravetat de la dinàmica judicial posada en marxa pel govern espanyol tendent a acovardir a l'independentisme, escarmentar-lo i impedir qualsevol moviment. El resultat, tanmateix, dista molt de ser el previst: Forcadell passa de ser la presidenta del Parlament i segona autoritat de Catalunya a ser un dels seus símbols polítics. I el nexe entre el referèndum i la democràcia acaba fent-se imbatible, més enllà de lleis tergiversades o de les llibertats retallades.