Encara que quan el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, va comparèixer davant de la comissió corresponent del Congrés gairebé no va convèncer ni els seus, molt menys els parlamentaris de l'oposició, el cert és que la gran majoria de les notícies negatives de la jornada ja havien caigut sobre el Partit Popular. Era dimarts i 13 i, ben segur, a les files del PP s'enrecordaran durant un temps de la jornada negra. Negríssima. Va començar dimarts amb un acord entre el ministre Jaume Matas i la Fiscalia Anticorrupció per confessar els seus delictes a canvi de no reingressar de nou a la presó. En aquest acord, Matas està disposat a posar negre sobre blanc a com des de la seu dels populars al carrer Génova se li van donar instruccions per a l'adjudicació d'obra pública. Tota una bomba de rellotgeria en ple interregne entre una investidura fallida de Mariano Rajoy i un futur de legislatura a Espanya incert.

Va seguir l'anunci del Tribunal Suprem obrint causa penal contra Rita Barberá. L'exalcaldessa de València i avui senadora té al davant un tempestuós calvari en condició d'investigada (abans imputada) i les peticions de dimissió com a membre de la Cambra Alta eren molt àmplies. Començant per Ciutadans, els socis de Rajoy a la investidura, i també per membres del PP. L'anunci del TS sembla haver agafat per sorpresa els populars, incapaços de gestionar-ne durant la jornada l'enorme impacte. La tercera carpeta judicial de la jornada va ser la de Luis Bárcenas retirant les acusacions contra el PP per l'esborrament dels ordinadors. El flaire de pacte entre el partit conservador i el seu engominat extresorer és en aquests moments, d'una banda, un enorme respir per al PP que no volia tenir al davant Bárcenas, però, de l'altra, una càrrega per a la seva imatge com a organització política.

Per si tot això junt no fos suficient, el coneixement que en l'accident ferroviari de Pontevedra el tren circulava a gairebé 120 quilòmetres per hora en una zona limitada a una velocitat màxima de 30 va obrir un debat col·lateral sobre l'estat de les inversions ferroviàries, que amb aquest govern han estat molt escasses més enllà de l'alta velocitat. El debat, sens dubte passatger, ha impactat no obstant això al mig de la campanya de les eleccions gallegues i no ajuda el candidat Feijoo. Amb aquest quadre, va comparèixer Guindos i aixecar la jornada ja era missió impossible.

Tanmateix, la imatge que va oferir va ser la d'un ministre sobrepassat i abandonat a la seva sort. El marró de la proposta de Sòria com a membre del Banc Mundial sembla avui no tenir pare ni mare i això sí: un presumpte gran currículum per al càrrec que tots van qüestionar, a més de demanar la dimissió del ministre. Per sort per al govern, el dia només té 24 hores.