La visita del Premi Nobel d'Economia el 2001, Joseph Stiglitz, a Barcelona ha servit per posar en relleu el que altres destacats economistes de gran prestigi internacional han anant sostenint des que es va iniciar el procés independentista el 2012: una Catalunya independent seria econòmicament viable, ja que en un món globalitzat és més fàcil per a un país petit funcionar i fer-ho relativament bé. Sobre aquesta base, l'economista nord-americà va posar èmfasi a encunyar un concepte interessant, la força dels països petits. Segons la seva opinió, vivim i viurem importants revolts en l'evolució econòmica i per a tot això la versatilitat d'un país petit és important a l'hora d'adoptar decisions i caminar en la mateixa direcció. Com també seria determinant, arribat el cas, si la separació és amistosa o no i quina és l'actitud dels països europeus, on descansen bona part de les exportacions.

Stiglitz, que dirigeix un institut per a la Pobresa Mundial a la Universitat de Manchester, és molt crític amb la globalització econòmica i manté abismals diferències amb institucions com el Fons Monetari o el Banc Mundial. També amb moltes de les polítiques de la Unió Europea i la seva insistència a demanar a tots els Estats nous ajustaments. En el cas d'Espanya, va venir a dir que era gairebé impossible complir la directriu comunitària i el compromís amb Brussel·les de reducció de dèficit, ja que les importants taxes d'atur existents ofegaven qualsevol possibilitat seriosa d'un creixement accelerat de l'ocupació, per més que la millora del PIB sigui propera al 3%.

No deixa de ser curiós que aquesta posició de Stiglitz hagi coincidit en el temps amb l'últim informe Moody's, l'agència nord-americana de qualificació creditícia. Moody's reconeix la millora de l'economia catalana i considera que les polítiques de Catalunya li han permès millorar durant els últims mesos en la reducció de dèficit. Un dels problemes de processos polítics com el català és que la discussió dels polítics acaba ofegant els debats econòmics. Potser seria molt interessant organitzar un cartell d'economistes de primer ordre mundial perquè poguessin acompanyar la societat catalana en la maduració de la seva decisió.