El think tank Impact.Barcelona ha nascut a la Pedrera i amb la col·laboració de la seva fundació, en l'entorn immillorable de la sala que porta el nom d'un innovador, Antoni Gaudí. I ho ha fet amb dos objectius: convertir-se en una referència internacional en matèria d'innovació, emprenedoria, educació i activitat empresarial i servir com a punt de trobada per a joves talents i persones de reconegut prestigi acadèmic, polític i empresarial. Sota el lema "Today is when things start to change", els quatre joves fundadors i també estudiants d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que s'autodefineixen com a "inconformistes i treballadors" asseguren a El Nacional que volen crear un laboratori d'idees capaç de "qüestionar el status quo". 

L'acte fundacional que ha estat moderat pel comunicador Manel Fuentes ha comptat amb la presència del director general de Promoció Econòmica, Albert Castellanos que ha substituït el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, per motius d'agenda, la directora de la Graduate School of Economics (GSE), Teresa Garcia-Milà o el CEO de Mobile World Capital, Aleix Valls així com també, el CEO d'Inkemia, Josep Castells i el president d'ASCRI, Javier Ulecia. 

Parlar més enllà de la generació

Per a uns molta experiència i per a d'altres, massa joventut. Per a uns un llarg camí per recórrer i per a d'altres, un llarg camí recorregut. Però qui és qui? El diàleg intergeneracional de Impact.Barcelona ha parlat entre generacions i molt més enllà de l'edat. D'un costat, quatre joves talents i de l'altre, cinc professionals per tractar un gran ventall de temes. Des de com finançar les partides d'investigació a l'eficiència d'un professorat format per funcionaris passant per la inversió i el desenvolupament de startups i la reducció de la burocràcia com a barrera d'entrada per a les petites i mitjanes empreses (pimes). Un petit tast que fa volar la imaginació.

Dins un marc d'anonimat pactat entre els organitzadors i els participants, val la pena reproduir algunes de les declaracions esmentades: "ens hauríem de plantejar si la nostra oferta formativa respon a les necessitats del nostre teixit productiu", "es compatible compaginar la igualtat d'oportunitats i l'atracció de talent?", "hem confós l'educació amb l'ocupabilitat", "és poc honesto exigir 70.000 euros per un màster i després demanar que els joves emprenguin", "s'ha d'eliminar burocràcia i donar sortida als projectes d'investigació", "el món de les startups no resoldrà l'atur però és molt necessari", "la innovació ha d'estar liderada des de la proximitat a la necessitat" i "per emprendre s'ha de tenir experiència en la vida", entre moltes d'altres. Una pluja freda d'idees que convé coure a foc lent.

Quatre eixos vertebradors

Un cop finalitzat el diàleg intergeneracional, han tingut lloc les activitats en petit grup que han proposat tractar l'educació, la innovació, l'emprenedoria i l'activitat des de la proximitat i una conversació distesa entre els seus integrants. Educació, innovació, emprenedoria i activitat empresarial. Quatre plats forts a debat per tal d'acabar-ho posant sobre el paper amb un document plegat de propostes i recomanacions. Networking, li en diuen alguns. 

Entre totes elles destaquen: una millor adaptació a les necessitats de cada alumne, l'accés als circuits internacionals d'investigació puntera, la maximització de l'impacte del pressupost de I+D,  un millor finançament de les universitats i centres d'estudis, la creació d'un marc favorable al creixement i la internacionalització de Pimes per arribar a ser grans empreses, la reducció de traves burocràtics o un millor sistema de beques, entre d'altres. 

Ara bé, queda per veure, tal i com han indicat els creadors d'Impact.Barcelona "quin és l'impacte real d'aquestes propostes i si s'aconsegueixen legislar i implementar." Mentrestant, ja han guanyat el pas del temps, a cavall entre la joventut i l'experiència.