Telefónica ha guanyat 1.600 milions d'euros en el primer semestre de l'any, un 28,9% més que en el mateix període de 2016, amb Espanya de nou com a principal mercat després d'haver estat desbancat pel Brasil en el primer trimestre, segons ha informat la pròpia companyia.

El deute net s'ha situat en 48.487 milions a juny, reduint-se així en 3.706 milions respecte a fa un any o en 4.981 milions d'euros si s'inclou la venda de Telxius. En concret, la reducció de deute en aquest segon trimestre, a la qual ha contribuït la generació de caixa lliure (1.021 milions) i el menor valor en euros del deute net en divises (648 milions), s'ha produït malgrat l'estacionalitat pròpia del segon trimestre i del pagament del dividend.

Menys deute i més ingressos

Telefónica, present a diversos països d'Europa i Llatinoamèrica, ha tingut entre gener i juny uns ingressos de 26.091 milions d'euros, un 3,4% més que en el mateix període de 2016, encara que en termes orgànics (a tipus de canvi constant i sense canvis en perímetre) la pujada ha estat del 2,3%.

El resultat brut d'explotació (oibda) fins al juny ha estat de 8.179 milions d'euros, un 5,5% més, encara que en termes orgànics aquesta pujada s'ha quedat en un 4,3%. El flux de caixa lliure suma 1.620 milions d'euros en el període gener-juny, el doble que en el mateix període de 2016.

La inversió s'ha situat en 3.507 milions, un 4% menys, i contínua enfocada en el desplegament de xarxes ultraràpides, simplificació, digitalització i intel·ligència cognitiva. Al tancament de juny, l'operadora comptava amb 41,2 milions d'unitats immobiliàries passades amb fibra, mentre que la cobertura poblacional 4G se situava en el 68%. La base de clients de Telefónica és aproximadament de 346,2 milions, amb el que es manté estable en taxa interanual.

Objectius, a l'alça

La companyia ha revisat a l'alça els seus objectius per a 2017 i preveu incrementar els seus ingressos més de l'1,5%, davant la previsió anterior que era mantenir-los estables, malgrat l'impacte negatiu de la regulació. A més, ha reiterat el dividend anunciat per a aquest any, de 0,40 euros per acció.

"La fortalesa i millors tendències del negoci en la primera meitat de l'any i el bon posicionament per continuar capturant creixement sostenible en els pròxims trimestres, ens permeten revisar a l'alça els nostres objectius per a l'exercici 2017", ha assegurat el president de l'operadora, José María Álvarez-Pallete, coincidint amb la publicació de resultats.