El Consell d'Administració de Telefónica nomenarà al català Ángel Vilá Boix, fins ara director d'Estratègia i Finances, com a nou conseller delegat de la companyia, segons s'ha anunciat en un comunicat. La Comissió de Nomenaments, Retribucions i Bon Govern de Telefónica ha aprovat, en la seva reunió ordinària celebrada aquest dimecres, proposar al Consell el nomenament de Vilá, home de confiança del president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, en el marc d'un redisseny de l'esquema organitzatiu de la companyia.

El càrrec de conseller delegat en Telefónica estava vacant des que Álvarez-Pallete va ser nomenat president executiu de la multinacional en substitució de César Alierta, l'abril de 2016. Perquè pugui assumir el càrrec, es proposarà de nomenar a Vilá conseller de Telefónica per cooptació, amb el caràcter de conseller executiu, ocupant la vacant propiciada per la sortida de l'òrgan del govern de la companyia de Julio Linares. Aquest últim continuarà vinculat al grup i es proposarà la seva pròxima incorporació als Consells de Telefónica Brasil i Telefónica Deutschland, a més de continuar exercint tasques de representació institucional de la companyia en diversos organismes.

Segons el comunicat, el redisseny del model organitzatiu de la companyia ha estat decidit per Álvarez-Pallete per accelerar el ritme de creixement del negoci, així com facilitar la implantació i l'assoliment de noves metes i objectius i impulsat els nous valors que hauran de regir la vida corporativa en els propers anys. Igualment, en l'avanç cap a una companyia de plataformes, Telefónica aposta per continuar simplificant la seva estructura, unificant àrees de gestió per agilitar la presa de decisions i l'execució i reforçant les capacitats tecnològiques i d'innovació.

El redisseny

El nomenament de Vilá consolida el model operatiu introduït el 2014, de manera que les cinc operadores -Espanya, Brasil, Hispanoamèrica, Alemanya i Regne Unit-, i les direccions generals de Comercial Digital i de Recursos Globals reportaran directament el conseller delegat. En aquest redisseny, Laura Abasolo assumirà la Direcció de Finances i Control, reportant directament Álvarez-Pallete, una àrea que engloba les responsabilitats sobre les àrees de Finances, Fiscal, Planificació Financera i Coordinació, Consolidació i Polítiques Comptables, Control i Planificació i Relacions amb Inversors.

Fins ara, Abasolo era directora de Planificació, Comptabilitat i Control de Gestió i membre del Comitè Executiu des de març de 2014. Així mateix, es crea la Direcció d'Estratègia i Desenvolupament Corporatiu, el màxim responsable del qual serà Enrique Lloves -fins ara director de Desenvolupament Corporatiu i de Fonditel- que s'incorporarà al comitè executiu de la Companyia.

Així, a Álvarez-Pallete li reportaran directament, a més de Vilá, Abasolo i Lloves, la Secretaria General del Consell (Ramiro Sánchez de Lerín), el cap de dades (Chema Alonso) i els responsables de les Direccions de Comunicació Corporativa i Màrqueting Institucional (José Luis Gómez-Navarro), Assumptes Públics i Regulació (Carlos López Blanco) i Assumptes Públics de Presidència (Francisco de Bergia), a més de María García-Legaz, com a directora de l'Oficina del President.

La Comissió de Nomenaments, Retribucions i Bon Govern ha aprovat també proposar el Consell que Enrique Blanco sumi a les seves responsabilitats actuals, com a responsable global de Tecnologia, l'àrea de sistemes, fins ara liderada per Phil Jordan, que deixa la companyia. D'altra banda, i amb l'objectiu de focalitzar tots els esforços i recursos destinats a innovació en una mateixa àrea, es proposarà la integració de Telefónica Open Future en l'àrea d'Innovació, liderada per Gonzalo Martín-Villa. Finalment, Luis Blasco, fins ara president de Vídeo a Espanya, deixarà la companyia.