El Tribunal Suprem ha declarat inaplicable el règim de finançament del bo social, que s'aplica als consumidors d'energia elèctrica considerats més vulnerables, en entendre que és incompatible amb la normativa comunitària. En dues sentències, la Sala Contenciosa Administrativa estima els recursos interposats per EON Espanya i Endesa, i reconeix el dret d'ambdues a cobrar una indemnització per les quantitats aportades en concepte de bo social per l'aplicació del Reial Decret de 2014.

Segons el Suprem, el règim de finançament del bo social incompleix l'exigència establerta en la Directiva 2009/72/CE sobre normes comunes per al mercat interior de l'electricitat, que estableix que "les obligacions de servei públic hauran de definir-se clarament, ser transparents, no discriminatòries i controlables". La directiva reconeix a més l'obligació de garantir a les empreses elèctriques de cada comunitat l'accés, en igualtat de condicions, als consumidors nacionals.

Les sentències consideren que el règim vulnera el principi de proporcionalitat, ja que "fa recaure la càrrega de finançament sobre determinats agents del sistema elèctric, amb exclusió d'altres, de manera indefinida i sense cap tipus de mesura compensatòria".

Una metodologia injustificada

Segons l'opinió dels magistrats, la decisió adoptada pel Govern, que el 2014 va acordar la metodologia per calcular la forma en què es reparteixen les elèctriques el cost d'aquest bo, no ha quedat degudament justificada ni en la normativa ni tampoc en els al·legats de la pròpia Administració durant el litigi. D'aquesta manera, l'Alt Tribunal creu que manca de sentit que el finançament recaigui en agents, alguns d'ells "amb molt escàs pes en el conjunt del sector", i s'eximeixi de l'esmentada càrrega a altres entitats o grups empresarials "en millors condicions".

Si bé en decisions anteriors el Suprem reconeix al Govern la potestat d'optar per què sigui el propi sector el que s'encarregui d'aquesta prestació social, això no pot "invocar-se com a aval per a solucions discriminatòries". Per tot això, la sala declara a més el dret d'ambdues companyies a ser indemnitzades per les quantitats dipositades fins al moment en què s'executi la sentència, que en els propers dies notificarà l'anul·lació de tals disposicions al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Ambdues sentències han comptat amb el vot particular del jutge José Manuel Bandrés, que considera que la mesura adoptada per l'Executiu és conforme amb la directiva europea, ja que "respecta els requisits i és proporcionada a raó de les circumstàncies exposades".

Un límit temporal

El magistrat estima que, de no aplicar-se el controvertit article de la Llei del Sector Elèctric de 2013, hauria d'establir-se un límit temporal tenint en compte les "rellevants repercussions que produeix en l'accés al servei bàsic d'electricitat de col·lectius vulnerables", així com els seus efectes en la sostenibilitat del règim econòmic de les elèctriques.

L'esmentada llei incloïa en el seu articulat el repartiment del bo entre tots els agents verticalment integrats a fi d'ampliar un sistema anteriorment assumit per les cinc grans elèctriques -Iberdrola, Endesa, Gas Natural, Fenosa, EDP i EON.

OCU: una reforma urgent

Les reaccions no s'han fet esperar. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha demanat una reforma urgent del bo social perquè s'adeqüi als criteris que estableix la normativa europea i que "eviti el risc que siguin els consumidors els qui assumeixin una vegada més el seu finançament mitjançant els peatges". Per a la OCU, les sentències "posen de manifest una vegada més la pèssima regulació del sector elèctric que té conseqüències molt negatives per als consumidors".

A més del finançament, aquesta organització considera que és urgent una reforma de les condicions d'accés al bo social, de manera que arribi a tots els consumidors que es troben en una situació precària, ja que, segons el seu parer, l'actual no compleix aquesta funció. Així, segons dades de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència, només 70.000 famílies amb tots els seus membres a l'atur accedeixen al 25% de descompte del bo social, davant el 1.438.000 de llars que, segons l'INE, es troben en aquesta situació.

Per això, OCU demana al Govern que aprofiti la necessària reforma del bo social per crear una autèntica tarifa social basada en la renda amb l'objectiu de combatre la pobresa energètica a Espanya.

CCOO: "Molt mala notícia"

Per la seva part, CCOO ha considerat una "molt mala notícia" les sentències del Tribunal Suprem sobre el finançament del bo en entendre que la justícia afavoreix a les elits i a les elèctriques a costa d'agreujar la situació dels col·lectius més vulnerables. Des del sindicat, consideren que les sentències són un "nou pas de rosca" que farà més difícil la viabilitat del bo social.

"Resulta inacceptable que un país amb una de les tarifes elèctriques més elevades de la Unió Europea s'assisteixi a un nou pas de rosca per fer més difícil la vida de les persones en situació de pobresa energètica", ha afegit CCOO. I en aquest sentit, afirma que les sentències del Suprem vindran a eixamplar encara més la bretxa de la desigualtat i la pobresa al nostre país.