La startup catalana Made of Genes ha estat guardonada amb el premi MIT Techology Review Spain com un dels 10 projectes més innovadors del conjunt d'Espanya. Es tracta del primer marketplace d'aplicacions personalitzades d'acord al genoma. I en tan sols tres passos: mostra de saliva, seqüenciació del genoma i catàleg de serveis personalitzats. La fiabilitat queda garantida gràcies a una lectura mínima de 30 vegades del genoma i la generació de 600 GB de dades, mentre que la comprensió de la informació va a càrrec dels professionals de Made of Gens. 

Segons el MIT, el seu model és "pioner a escala mundial", ja que elimina la necessitat de seqüenciar dues vegades el mateix genoma per a dues proves diferents alhora que ofereix el control total de les dades de l'usuari. "Sempre protegit, amb total seguretat i transparència". L'objectiu: "millorar la salut i la qualitat de vida" amb més prevenció i més benestar. Paral·lelament, s'obre un gran ventall de possibilitats en medicina personalitzada i prevenció de malalties.

La llavor i els fruits

El projecte conjunt d'Òscar Flores i Miquel Àngel Bru es va gestar ara fa un any i mig a l'Executive MBA d'Esade a Barcelona. Fons propis i l'impuls d'una acceleradora com Wayra de Telefònica han donat ales a un projecte que ja ha començat a recollir els seus fruits. Tant en reputació com en diners. I és que al premi de l'MIT Techonology Review que és conegut com una publicació de referència en tecnologia i innovació, s'ha d'afegir també la ronda de capital llavor de 500.000 euros que la startup acaba d'aixecar.

"Altres empreses basen el seu model de negoci en la venda de dades per estudis de Big Data i institucions d'investigació o empreses farmacèutiques, però a Made of Genes posem la privacitat dels nostres usuaris com a prioritat", ha volgut matisar Flores. Llavor, fruits i pròxima parada: expansió internacional.