El president executiu d'Agbar, Ángel Simón, ha considerat que els ajuntaments que propugnen la "remunicipalització" de l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona ho fan només per "motius ideològics i de control polític", ja que el servei actual és "excel·lent" i no és una demanda social. "De conflicte social no n'hi ha, tots els nostres canals per veure la satisfacció dels ciutadans indiquen que és màxim i no hi ha un sol problema. Per tant, crec que només hi ha motius ideològics", ha explicat després de participar en la celebració del Dia Mundial de l'Aigua, que ha organitzat Aigües de Barcelona (Agbar) coincidint amb el seu 150è aniversari.

Durant la cloenda de l'acte commemoratiu, celebrat al Museu Agbar de les Aigües de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), el directiu ha recordat que Aigües de Barcelona ja funciona amb un model de col·laboració publicoprivat que afavoreix una millor eficiència en el servei. "Qualitat, eficiència i millor preu és el que fa Aigües de Barcelona", ha subratllat Simón, que ha rebutjat l'ús de la paraula "remunicipalització" perquè "l'aigua sempre ha estat, és i serà un servei municipal".

La remunicipalització del subministrament de l'aigua forma part del debat de la política municipal i, sense anar més lluny, aquest dimecres, els alcaldes de Barcelona, Badalona, Sabadell, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Cerdanyola del Vallès i el Prat de Llobregat van constituir l'Associació de Municipis per la Gestió de l'Aigua per poder garantir l'accés universal i assequible a aquest bé comú.

Alcaldesses que no es posen al telèfon

El president d'Agbar ha demanat als seus treballadors que posin en valor el treball de la companyia i ha posat com a exemple la ràpida reparació del col·lector de Llevant després del temporal del mes de gener, retraient que "alcaldesses que no s'han posat al telèfon ni una sola vegada, sí que llavors van cridar ràpidament perquè s'arreglés". "Haureu d'aguantar els insults que esteu rebent, algunes vegades des del AMB i des d'altres llocs, i posar en valor l'eficiència del servei, perquè no val només dir que es podria ser més barat si l'aigua es gestiona de forma pública", ha dit.

Simon ha rememorat altres conflictes que ha viscut la companyia amb les administracions públiques, com en 1914, quan es va atribuir a Aigües de Barcelona la propagació del tifus, "quan finalment es va detectar que els focus de la producció de tifus coincidien amb les fonts públiques que gestionava l'Ajuntament, un exemple de gestió pública del que pot passar".

Com serà i d'on vindrà el futur?

El president executiu d'Agbar ha destacat que Aigües de Barcelona "forma part del paisatge" de la capital catalana i la seva àrea metropolitana, i ha augurat que ho seguirà fent amb el pas dels anys perquè s'anticipa a les necessitats de la població. "El nostre futur no vindrà pel que alguns puguin estar dient sobre la remunicipalització ni coses d'aquest estil, el nostre futur vindrà pel camí que ja hem seguit, d'avançar-nos a les necessitats de la ciutadania", ha indicat.

En aquest sentit, ha defensat que un dels més grans reptes que s'han d'afrontar en l'actualitat és potenciar la reutilització de l'aigua abans que hi hagi escassetat d'aquest bé. Precisament, Nacions Unides va decidir commemorar el Dia Mundial de l'Aigua 2017, que és el 22 de març, amb la voluntat de prendre consciència de la importància de tractar i reutilitzar les aigües regenerades.

Per a Simón, seria convenient posar en marxa projectes de reutilització com més aviat millor per provar la seva eficàcia abans que siguin veritablement imprescindibles: "No val amb pensar en com s'arreglen els problemes quan ja els tenim aquí".

La il·lustració de la reutilització

Per il·lustrar què es pot fer en aquest camp, l'acte commemoratiu ha comptat amb una conferència del guru del reciclatge de l'aigua i enginyer ambiental Takshi Asano, que ha detallat l'experiència de Califòrnia, als Estats Units. El seu treball en aquesta zona l'ha portat a la certesa que la reutilització de l'aigua per a usos potables serà "inevitable" en un termini de 20 anys, ja que l'augment de població a les grans urbs dificultarà la viabilitat de l'actual model.

"L'àrea metropolitana de Barcelona té escala i prou recursos per convertir-se en model de cicle d'aigua i ús autosuficient", ha conclòs el director general d'Aigües de Barcelona, Ignacio Escudero. En l'acte de celebració també hi han intervingut el director de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, i la responsable de governança de la Direcció de Desenvolupament Sostenible d'Agbar, Nerea Plaza, que han relatat algunes de les iniciatives en les quals les dues entitats treballen de forma conjunta per ajudar els refugiats.