Mantenir o no mantenir les batudes de senglars. Aquest és el quit de la qüestió i sobretot de la polèmica més vigent de les comarques gironines. Segons l'Associació Agrària Joves Pagesos (ASAJA), aquests animals són un "greu perill pels accidents" que produeixen a les carreteres –qualsevol corredor de la carretera de les Aigües o aficionat a Collserola se'n deu haver trobat algun– alhora que perjudiquen els pagesos. Més concretament, la presència de fauna salvatge que inclou tant senglars com cérvols o cabriols, genera unes pèrdues superiors als 300.000 euros a les principals zones agrícoles del Prepirineu, l'Empordà, el Bages, Osona, el Vallès o el Maresme. I això que durant el 2015 es van abatre més de 20.000 senglars. 

Però sembla que no n'hi ha prou, per això el cos d'Agents Rurals ha decidit mobilitzar-se en les darreres setmanes i realitzar una trentena de batudes nocturnes a Girona. I encara més a les zones del Pla de l'Estany, la Selva, la Garrotxa i l'Alt Empordà, on s'han abatut 243 exemplars. Des de l'ASAJA tenen clar que les batudes són la solució i per això, han demanat col·laboració i un protocol unitari entre les administracions, els Agents Rurals, la policia, els Mossos d'Esquadra i els caçadors per extremar-ne la seguretat. Tothom implicat en les batudes "necessàries" de senglars tant per a agricultors com per al conjunt de la ciutadana. Així ho estima l'ASAJA però no tothom sembla estar-hi d'acord.

Més enllà de les batudes, un altre camí és possible

Per la seva banda, el Col·legi d'Advocats de Girona ha manifestat la seva ferma oposició emparant-se en allò que millor coneix: la llei i més concretament, la Llei de Caça, que prohibeix les incursions nocturnes. Però una bona oposició requereix també una proposta de construcció o solució alternativa, i aquesta és segons el Col·legi, realitzar un control basat en mètodes tradicionals i anticonceptius. És a dir, regular la proliferació de fauna salvatge i en especial dels senglars des de la natalitat i no la mortalitat. 

Tornant a les lleis, ASAJA ha fet les seves peticions al Departament d'Agricultura: més celeritat en la posada en marxa de la nova Llei de Caça i una assegurança per a les pèrdues ocasionades en els cultius de blat de moro, farratges i pastures. Així doncs, són els senglars un perill econòmic i vial? Mantenir les batudes és la solució?