Banc Santander ha obtingut un benefici atribuït de 4.606 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, la qual cosa suposa un descens del 22,5% respecte al mateix període del 2015, segons ha comunicat la mateixa entitat, que ha atribuït aquesta caiguda a l'impacte de diversos efectes no recurrents en el segon trimestre d'aquest any i en el mateix període del 2015.

Més concretament, el banc presidit per Ana Botín ha explicat que la reducció del seu benefici és conseqüència d'una sèrie d'operacions extraordinàries realitzades en el segon trimestre, entre les quals figuren els costos de reestructuració, que van restar 475 milions d'euros, les plusvàlues per la venda de VISA Europe, que van sumar 227 milions d'euros i un canvi al calendari d'aportació al Fons de Resolució Europeu (que van restar 120 milions). Si s'exclouen aquests resultats no recurrents i l'efecte dels tipus de canvi, el benefici ordinari del Santander augmenta un 8%, fins als 4.975 milions.

En el tercer trimestre, l'entitat ha registrat un benefici atribuït de 1.695 milions d'euros, un 1% més que en el mateix període de l'any anterior. Excloent l'impacte de la depreciació de les divises davant l'euro, el benefici atribuït ha augmentat un 7% respecte al tercer trimestre del 2015.

Un Govern "estable i previsible"

El conseller delegat de Banc Santander, José Antonio Álvarez, ha defensat durant la presentació de resultats un Govern "estable i previsible" per afavorir les inversions a Espanya i impulsar així l'economia, pel que ha considerat "correcte" fer "passos" en aquest sentit. A més ha recordat que sense Govern ja defensava la importància de la "predictibilitat" pels agents econòmics.

"Es fan inversions perquè es té un futur amb certa seguretat", ha afegit Álvarez. Per això, ha remarcat que l"'important" és que el nou Executiu es percebi com "estable i previsible", al mateix temps que ha considerat "desitjable" que existeix estabilitat després de la previsible investidura de Mariano Rajoy per repetir com a president del Govern. 

"La reacció del mercat ja va ser positiva davant la possibilitat de formar un Govern", ha subratllat respecte a la decisió del comitè federal del PSOE d'abstenir-se en la segona votació de la investidura de Rajoy. "Tots els passos en predictibilitat i estabilitat són correctes", ha reiterat. 

Resultats "bons" amb un milió més de clients

Per la seva part, Botín ha destacat que els resultats són "bons", amb un milió més de clients vinculats que confien en l'entitat, que es manté entre els bancs líders per rendibilitat. "La fortalesa del model ens permet avançar en el compliment dels nostres objectius, malgrat l'entorn de baixos tipus d'interès en les economies desenvolupades. Aquest any destaca el creixement de Llatinoamèrica i del negoci de finançament al consum", ha afegit.

A més, també ha subratllat que el banc té un "gran potencial" de creixement de manera "sostenible i rendible". "Hem aconseguit finançar el creixement del crèdit, alhora que preveiem augmentar el dividend per acció, i augmentar la base de capital més del previst. La rendibilitat per dividend és del voltant del 5%", ha explicat la presidenta del Santander, qui confia en acabar aquest any creixent en benefici respecte al 2015, el que permetrà a l'entitat incrementar el dividend per acció i el benefici per acció.

El marge d'interessos ha augmentat un 2% respecte a l'any anterior, amb creixements a set dels seus mercats, gràcies al creixement dels volums de crèdits i dipòsits, particularment a Llatinoamèrica, Polònia, Portugal i Consumer Finance. Així mateix, els ingressos per comissions també han crescut un 8% respecte a l'any anterior, fins a 7.543 milions d'euros.

Menys beneficis a Espanya

En el seu conjunt, Europa ha aportat el 56% dels beneficis del grup (Regne Unit, 19%; Espanya, 14%; Santander Consumer Finance, 13%) i Amèrica, el 44% (Brasil, 20%; Mèxic, 7%). A Espanya, la prioritat és augmentar la vinculació de clients i millorar la qualitat del servei. Els baixos tipus d'interès afecten al marge d'interessos, encara que aquest impacte es compensa parcialment amb el creixement dels ingressos per comissions, el control dels costos i la significativa millora en la qualitat del crèdit.

En aquest sentit, el banc ha aconseguit un benefici atribuït de 785 milions, un 11,1% menys. El benefici atribuït ordinari, que exclou l'aportació al Fons de Resolució Europeu del segon trimestre d'aquest any, ha estat de 885 milions, un 0,2% més. El marge brut ha assolit els 4.429 milions, un 8,5% menys, mentre que els costos d'explotació s'han situat en 2.495 milions (-3,1%) mentre que les dotacions per a insolvències van totalitzar 500 milions (-40,1%).

Els resultats per operacions financeres (un 4% dels ingressos totals) han caigut un 18%, mentre que la resta d'ingressos han augmentat un 13%, gràcies a la bona evolució del negoci de lísing de Santander Consumer USA. Així mateix, les dotacions per a insolvències s'han mantingut pràcticament planes en els nou primers mesos, en 7.112 milions. En els últims dotze mesos, la taxa de mora ha caigut 35 punts bàsics, fins al 4,15%, i el cost del crèdit ha baixat set punts bàsics, fins a l'1,19%. Finalment, el capital CET1 fully loaded ha augmentat en 11 punts bàsics en el trimestre i 0,42 punts enguany, fins al 10,47%, en línia per assolir l'11% el 2018.