Malgrat els escorcolls, les detencions i la compareixença extraordinària del Govern, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha complert la seva agenda i ha participat en el dinar “Eines per modernitzar el país” organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona.

Ara bé, no ha parlat de la modernització ni de l’economia catalana com tampoc de l’emprenedoria, les infraestructures o la sostenibilitat. Aquest dimecres “excepcional” l’ha obligat a fer un “canvi de plantejament" davant exconsellers i empresaris de la talla del president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, el president d'Abertis, Salvador Alemany, i el president de Pimec, Josep González. 

“L’Estat espanyol ha acreditat avui que no té res a oferir a Catalunya més enllà de la por i les amenaces”, ha etzibat des de bon començament. Amb el cas escocès molt present, Rull ha posat com a exemple l’exprimer ministre David Cameron i ha reivindicat que a Catalunya se li està negant la llibertat.

Pacte vs imposició

“Els forts pacten, els dèbils imposen”, ha criticat de nou tot recordant el “menyspreu” a les institucions, l’amenaça als mitjans de comunicació, la “manca de respecte” als alcaldes o la detenció d’alts càrrecs de la generalitat, entre d’altres. "És un atac frontal a la democràcia i és un intent deliberat de perjudicar la nostra economia i el nostre benestar", ha afegit. 

Per si algú ho dubtava, el referèndum del pròxim 1 d'Octubre segueix endavant. Poques hores després d'haver-se reunit amb el president Carles Puigdemont i la resta de consellers, Rull ha reiterat "la determinació i la fermesa" del govern per aconseguir que els catalans votin com a "expressió nítidament democràtica." 

"Si volem un país modern, necessitem un país lliure. Si volem modernitzar el país, hem de defensar la seva llibertat. Ens hi van els drets, l'economia i la dignitat col·lectiva, des de la democràcia i el respecte al futur", ha conclòs Rull. La sala plena d'empresaris en un dia "excepcional" l'han acomiadat amb un fort aplaudiment. Per partida doble.