Un total de 120 estudiants d'entre més de 1.400 candidats del conjunt d’Espanya han rebut la beca de “la Caixa” per cursar estudis de postgrau a l’estranger. L’acte ha estat presidit pels Reis d’Espanya i ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la vicepresidenta del Govern d’Espanya, Soraya Saénz de Santamaría; el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, així com el president de CaixaBank, Jordi Gual, i el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró. 

Des de bon començament, Fainé ha emplaçat a les autoritats, premiats i familiars a guardar un minut de silenci "per solidaritat" i en memòria de les víctimes i els ferits de l'atemptat de Manchester. Poc després, el rei Felip VI també ha començat la seva intervenció expressant el seu afecte al poble britànic i fent arribar les seves condolències a les famílies afectades. En aquest sentit, ha ofert "suport incondicional" per part d'Espanya en la lluita contra el terrorisme

Educació i benestar

Encara commocionat per la magnitud de la tragèdia de Manchester, Fainé ha reflexionat sobre el progrés, la generació de riquesa o la lluita contra la desigualtat per tal de construir una societat "millor i més justa". "Tots estem convençuts que el benestar d’un país s’aconsegueix mitjançant la informació i l’educació continuada del seus ciutadans. Una bona educació és el vehicle més ràpid per tal d'aconseguir objectius fonamentals per a qualsevol societat", ha assegurat.

En aquest context, ha elogiat el doble rol de les beques per a "candidats excepcionals" tant en l'àmbit acadèmic com humà. No només com a premi sinó també com a responsabilitat. I donat això, ha anticipat que els reptes del futur no es limiten únicament al coneixement sinó també i en gran mesura al component ètic del caràcter i el compromís més transversal. Segons Fainé, "el nivell de progrés d’un país no es mesura només per la capacitat dels seus tècnics o l’originalitat dels seus científics, sinó també per la creativitat dels seus artistes, la sensibilitat dels seus poetes i l’esperit crític dels seus pensadors."

La Ilíada d'Homer

Sota la bandera de la solidaritat i el lideratge universals, ha recordat la Ilíada d'Homer per il·lustrar altres valors com el sentit de la justícia, el bon criteri, la sabiduria, el do del consell, la seguretat, la cautela, el valor i l'acció. I després de reconèixer haver llegit els historials dels 120 estudiants guardonats, Fainé ha volgut llançar un últim missatge: "Estimats becaris, el vostre repte és ser líders del segle XXI". Un premi amb compromís.   

El seu testimoni l'ha recollit Patricia Pozo-Rosich, becària del 2003 i directora de la Unitat de Cefalea de Vall d'Hebron, que ha convidat als nous premiats a fer un màster de vida en intel·ligència adaptativa. "La millor manera de predir el futur és crear-lo amb resiliència i generositat", ha reivindicat. 

El perfil de la beca

Del total de beques concedides en aquesta edició, 65 estan destinades a Europa i 55 a Amèrica del Nord i Àsia Pacífic. Pel que fa a la procedència, Barcelona encapçala la llista amb 32 becaris i la segueixen Madrid (26), València (7), Alacant (5), A Corunya (4) i Guipúscoa (4). L’edat mitjana dels becaris és de 25 anys i el 43,3% són dones mentre que el 56,7% són homes. Entre les disciplines, s’inclouen enginyeries i tecnologia, economia i empresa, arquitectura, dret i biologia molecular i bioquímica.

El Programa de la Caixa és el que més beques convoca per fer estudis de postgrau a l’estranger. El pressupost dedicat a beques internacionals és de 8,8 milions. Des de 1982 fins a l’actualitat, la Caixa ha destinat més de 148 milions a la formació de 3.095 estudiants.