Guanyadors i perdedors en un món de petroli barat han acordat de forma provisional unir-se per congelar la producció de cru que es va aproximar al seu màxim històric durant el mes de gener. La seva intenció és posar així fi a l'era del petroli amb preus baixos . Els governs de l'Aràbia Saudita, Rússia, Veneçuela i Qatar han comunicat la seva decisió a l'Organizació de Països Exportadors de Petroli (OPEP) "a fi d'estabilitzar el mercat del petroli". A més, el ministre qatarià d'Energia i Indústria, Mohamed Saleh al Sada ha afegit que es tracta d'"una mesura que no només beneficiarà als països productors i exportadors de cru sinó a l'economia global".

A mitjans de 2014, l'OPEP va donar per inaugurat el mercat del petroli barat després d'augmentar els seus nivells de producció. La seva decisió responia a la voluntat d'expulsar els Estats Units i altres països menys eficients que a través de mètodes d'extracció com el fracking posaven en perill la quota de mercat aconseguida pel càrtel. Poc més d'un any i mig després, la situació sembla insostenible i el preu del Barril Brent de referència a Europa ha perdut més d'un 70% del seu valor. Es tracta de posar pals a les rodes que condueixen al càrtel a una caiguda lliure i sense fons.

L'era del petroli barat

Membres o no de l'OPEP, tots els països estan convidats a sumar-se a la iniciativa per acabar amb els vaivens del preu del cru i apostar per una tendència alcista. Amb aquest objectiu, al Sada ha anunciat que contactarà pròximament amb altres països claus per a la geopolítica petrolífera com són l'Iran i l'Iraq. Convé recordar que l'Iran és el cinquè productor de l'organització i té la quarta reserva més gran del planeta, amb la qual cosa pretén assolir el milió de barrils diaris en la seva fase de recuperació d'inversions estrangeres després de l'aixecament de les sancions internacionals.

 

De moment, la producció de petroli dins de l'OPEP s'ha incrementat durant el gener fins a 131.000 barrils al dia amb una mitjana de 32.300 milions de barrils diaris. En els últims dies, el preu del cru semblava que havia perpetuat la seva tendència alcista fins a apreciar-se un 6,3% però després de l'anunci d'acord provisional, la dinàmica s'ha revertit fins a assolir una caiguda superior al 8%. Lleugera pujada que s'ha transformat en baixada consolidant així una espiral sota preus mínims del petroli en els últims 12 anys donada la sobreproducció d'"or negre" al mercat. S'han acabat els rumors, l'OPEP liderada per l'Aràbia Saudita i Rússia com a productors de cru més grans del món han donat el seu primer pas ferm per sortir de l'era del petroli barat encara que de moment el seu comunicat no hagi generat l'efecte esperat.